Πέμπτη, 17/07/2025
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Αλεξία Παπαβασιλείου: Η μαθηματικός των… 400 μέτρων που γράφει ιστορία!

Δημοσιεύτηκε από: Παναγιώτης Πεντζουρίδης | 15 Ιουνίου 2025, 9:55 πμ

Ρεκόρ όλων των εποχών στο αγώνισμα των 400 μέτρων στο στίβο, έγραψε η Κομοτηναία Αλεξία Παπαβασιλείου πετυχαίνοντας νέο ατομικό στα 53″.66, κάτι που την φέρνει στην 15η θέση στην ιστορία του αθλήματος για την Ελλάδα!

“Η αθλήτρια του ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής τερμάτισε πρώτη στη δεύτερη σειρά των 400μ σε χρόνο 53.66 και σημείωσε μεγάλο ατομικό ρεκόρ. Με τον χρόνο της εξασφάλισε και τη θέση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ομάδων, αφού ήταν η πιο γρήγορη στο σύνολο. Στην πρώτη σειρά νικήτρια ήταν η Λάουρα Ζενέγια με 54.19 που νίκησε στο νήμα την Ανδριάνα Φέρρα με 54.21.

H Παπαβασιλείου που προπονείται με τον Χρήστο Τσιπουρίδη, στο ίδιο γκρουπ με πολύ καλούς αθλητές όπως η Δήμητρα Τσουκαλά και ο Βασίλης Παπαμαργαρίτης, θα κάνει στα 28 της την πρώτη της εμφάνιση με το εθνόσημο. Παράλληλα με την προπόνησή της εργάζεται ως μαθηματικός σε γυμνάσιο, ενώ ξεκίνησε να ασχολείται με τον στίβο από σπόντα την περίοδο της πανδημίας. Παλιότερα έκανε crossfit σε γυμναστήριο και λόγω των μέτρων ξεκίνησε να τρέχει στο στάδιο και μετά της άρεσε και έμεινε. Τα τελευταία τρία χρόνια προπονειται με τον Τσιπουρίδη και ξεκίνησε δοκιμάζοντας τις δυνάμεις της στα 100μ και στα 200μ, ενώ έκανε την αλλαγή στα 400μ μόλις την περσινή χρονιά!

Το 2024 έφτασε σε χρόνο 55.33, ενώ φέτος είχε προλάβει να σημειώσει στους Πανθρακικούς Αγώνες ατομικό ρεκόρ με 55.16, με έντονο αντίθετο άνεμο. Η χθεσινή της εμφάνιση όμως την ανεβάζει στο Νο15 όλων των εποχών στην Ελλάδα, χωρίς να έχει κάνει κάν διψήφιο αριθμό κουρσών στα 400μ στο ενεργητικό της!”

Τα μαθηματικά και ο στίβος…

Η ιστορία της μοιάζει με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας. Δεν προέρχεται από τον «παραδοσιακό» χώρο του κλασικού αθλητισμού. Δεν μεγάλωσε στα ταρτάν ούτε κυνηγούσε πανελλήνια ρεκόρ ως κορασίδα ή νεάνιδα . Αντίθετα, ξεκίνησε το τρέξιμο τυχαία το 2020, όταν τα γυμναστήρια έκλεισαν λόγω της πανδημίας Covid και έψαχνε απλά έναν τρόπο να διατηρηθεί σε φόρμα. Σαν φοιτήτρια πριν ασχοληθεί με τον στίβο έκανε Cross Fit ,στη Πάτρα όπου σπούδαζε.
Αυτό που ξεκίνησε ως προσωπική ανάγκη, εξελίχθηκε σε επαναπροσδιορισμό ζωής.
Το 2023 γράφτηκε στον ΠΑΣ Πρωταθλητών Κομοτηνής υπό τις οδηγίες του έμπειρου προπονητή Χρήστου Τσιπουρίδη. Η πρώτη της χρονιά επικεντρώθηκε στα σπριντ, από 60μ έως 200μ. Η εξέλιξή της ήταν ενθαρρυντική, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για μια αρχάρια στα 26 της χρόνια.
Το προπονητικό ένστικτο του Xristos Tsipouridis αποδείχθηκε καθοριστικό. Ενώ η Αλεξία ήταν γρήγορη, είχε δυσκολίες στον βατήρα εκκίνησης, που της στοίχιζαν σημαντικά μέτρα σε αγώνες 60μ και 200μ. Ο κόουτς διέκρινε κάτι που πολλοί ίσως αγνοούσαν, μια δρομέας με μεγάλα αποθέματα δύναμης και αντοχής στην ταχύτητα.
Το πιο απίστευτο; Πρόκειται μόλις για τη δεύτερη της χρονιά στα 400μ. Με δεδομένο ότι έχει ακόμα αγώνες μπροστά της, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να κατέβει ακόμη περισσότερο φέτος — και να μπει στην πρώτη δεκάδα all time!

“You only fail when you stop trying”

Αυτό γράφει στο προφίλ της στα social media. «Αποτυγχάνεις μόνο όταν σταματάς να προσπαθείς.» Και είναι κάτι περισσότερο από motto: είναι η ουσία της δικής της ζωής. Από τον Covid στα στάδια , από την τάξη του σχολείου στις πρώτες θέσεις της all-time λίστας. Από την απουσία κάθε «σχολής στίβου» σε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα project του ελληνικού αθλητισμού.
Η Αλεξία Παπαβασιλείου δεν ακολούθησε κανένα “κλασικό μοντέλο” αθλητικής επιτυχίας. Το δημιούργησε μόνη της.
Και αυτή είναι η ομορφιά του στίβου. Ότι ακόμα και στα 27 σου, μπορείς να κυνηγήσεις το όνειρο — και να το προλάβεις στην τελική ευθεία.
*Με πληροφορίες απο τα social media