“Εφυγε” για την “γειτονιά των Αγγέλων”, ένας άριστος διπλωμάτης, ένας Ευπατρίδης, ένας φίλος της Θράκης, ο Αλέξης Αλεξανδρής!
Ο κ. Αλεξανδρής, Πολίτης στην καταγωγή, υπηρέτησε με επιτυχία και προσφέροντας πολλά στην περιοχή μας, ως Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων της Θράκης με έδρα την Ξάνθη.
Ηταν ο άνθρωπος που δεν δίστασε να δημιουργήσει “ρήγματα” στο Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής, έχοντας πλήρη γνώση της Τουρκικής Γλώσσας και όντας ένας άνθρωπος που γνώριζε πολύ καλά τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία των Τούρκων και των επεκτατικών τους βλέψεων στη Θράκη.
Ποιος ήταν ο Αλέξης Αλεξανδρής
Την γνωστοποίηση του γεγονότος της απώλειας του Αλέξη Αλεξανδρή έκανε ο πρ. Υφυπουργός και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου κ. Αγγελος Συρίγος, με ανάρτησή του, η οποία μας δίνει και βιογραφικά στοιχεία για τον κ. Αλεξανδρή:
“Σήμερα, 12 Αυγούστου 2024 απεβίωσε ο πρέσβυς ε.τ. Αλέξης Αλεξανδρής.
Γεννήθηκε στο Πέραν στην Κωνσταντινούπολη.
Φοίτησε στην Αστική Σχολή των Δώδεκα Αποστόλων Φερίκιοι (κλειστή από το 1999 λόγω ελλείψεως μαθητών) και αποφοίτησε από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή στο Φανάρι. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από το Kings College πήρε το διδακτορικό του το 1979. Δίδαξε στο πανεπιστήμιο McGill του Καναδά και μπήκε στην ελληνική διπλωματική υπηρεσία το 1982. Ως διπλωμάτης υπηρέτησε σε κρίσιμα πόστα όπως επικεφαλής στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ στη Γενεύη, Διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων στη Θράκη και Γενικός Πρόξενος στην (αγαπημένη του) Κωνσταντινούπολη.
Ο λόγος που κυρίως θα τον μνημονεύουμε είναι το τεράστιας σημασίας επιστημονικό έργο του για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία. Στην πραγματικότητα είναι ο άνθρωπος που ανέδειξε τι ακριβώς συνέβη στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο από το 1918 μέχρι το 1974. Κατέγραψε με ακρίβεια όλους τους νόμους, τις διώξεις και το συστηματικό σχέδιο της Τουρκίας να εξαλείψει τον Ελληνισμό που απέμεινε στις προαιώνιες εστίες του μετά το 1922. Το βιβλίο του «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης και οι Ελληνοτουρκικές Σχέσεις» που εκδόθηκε στα ελληνικά και αγγλικά, αποτελεί έργο αναφοράς. Συνέχισε μέχρι το πρόωρο τέλος του να γράφει άρθρα και βιβλία αναφοράς για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό της Τουρκίας.
Ειλικρινή συλλυπητήρια στα παιδιά του και στη σύζυγό του.”