Αλεξανδρούπολη: Εγκαινιάζεται το ειδικό ιατρείο για την Άνοια

Ανοίγει την Παρασκευή το Κέντρο Ημέρας για την Άνοια στην Αλεξανδρούπολη, που απευθύνεται σε ασθενείς με άνοια αλλά και σε άτομα με ήπιες δυσκολίες (ήπια γνωστική- νοητική διαταραχή). Παράλληλα θα προσφέρει συμβουλευτική σε φροντιστές ασθενών, σε επαγγελματίες υγείας και στην κοινότητα.

Το Κέντρο φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο καθώς θα εφαρμόζονται πρωτοπόρα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης με εποπτικά και διαδραστικά μέσα, ομαδικά προγράμματα κίνησης και άσκησης, νευροψυχολογικές δοκιμασίες και ατομική συμβουλευτική για την βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών και φροντιστών. Παράλληλα θα αναπτύσσονται δράσεις ενημέρωσης για επαγγελματίες υγείας αλλά και έγκαιρης ανίχνευσης διαταραχών στην κοινότητα.

Η λειτουργία ειδικού ιατρείου για την Άνοια στο ΠΓΝΑ από το 2005 από την Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική και η δράση «Σχολείο Μνήμης» από το 2013, αποτέλεσαν την μαγιά για την δημιουργία του ΚΗΥΠΑΝ που γίνεται πλέον πραγματικότητα μετά τις συντονισμένες δράσεις του Υπουργείου Υγείας, της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, του Π.Γ.Ν.Α. και της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής.

Το έργο υλοποιείται με απόφαση της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου, με την ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αν Μακεδονία -Θράκη 2014-2020», με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και φορέα υλοποίησης το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, υπεύθυνο πράξης τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Ευάγγελο Ρούφο και υπεύθυνο επιστημονικής επίβλεψης τον Καθηγητή Νευρολογίας, Κωνσταντίνο Βαδικόλια.

Το Κέντρο Ημέρας στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από ψυχολόγους, φυσικοθεραπευτή, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, σύμβουλο νευρολόγο αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό του ΠΓΝΑ.

Τα εγκαίνια της δομής η οποία στεγάζεται στην οδό Καρτάλη 11 θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Απριλίου και ώρα 10.30 από το σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, Άνθιμο, παρουσία της υφυπουργού Υγείας, Ζωής Ράπτη.

Προτεινόμενα άρθρα

Πακιστάν: Έκρηξη σε τζαμί – Φόβοι για θύματα

Έπεσε F- 4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας – Αγνοούνται οι πιλότοι

Κλ. Μαρουσάκης: “Έρχεται το πολικό ποτάμι”