Γεωργαντάς από Ορεστιάδα: Σιτάρι, αραβόσιτος και ηλίανθος με υψηλότερες τιμές τα επόμενα χρόνια

Την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια οι τρεις δυναμικές καλλιέργειες του Έβρου, το σιτάρι, ο αραβόσιτος και ο ηλίανθος, θα έχουν υψηλές τιμές, εξέφρασε από την Ορεστιάδα, όπου βρέθηκε χθες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς.

Στην απόλυτα πετυχημένη ημερίδα που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών «Η Ένωση», στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έγινε αναφορά στις δυνατότητες στοχευμένων παρεμβάσεων με σκοπό την αύξηση των καλλιεργειών σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο, που κυριαρχούν στο νομό Έβρου.

Στην Ημερίδα, που συντόνισε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών “Η ΕΝΩΣΗ” Λάμπης Κουμπρίδης, στην οποία επί τρίωρο έγινε διάλογος εφ’ όλης της ύλης, με τη συμμετοχή 150 αγροτών, συζητήθηκαν η επίδραση της αύξησης του κόστους παραγωγής ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η περιοχή του Έβρου είναι βασική παραγωγική εστία για τη χώρα μας σε μαλακό σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Ορεστιάδας κάθε χρόνο καλλιεργούνται περίπου 150.000 στρέμματα ηλίανθου που αντιστοιχούν στο 20% της ελληνικής παραγωγής.

Οι παραγωγοί επιβεβαίωσαν στον ΥπΑΑΤ τη βούλησή τους να αυξήσουν τις καλλιέργειες στα συγκεκριμένα προϊόντα, και μέσω της αξιοποίησης των εκτάσεων που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, δυνατότητα που προσφέρει με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς να χάνουν τα πλεονεκτήματα που δίνει το πρόγραμμα αγρανάπαυσης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντάς σε παρέμβασή του τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να δώσει τη δυνατότητα αύξησης των καλλιεργειών σε δημητριακά, σημειώνοντας ότι ήδη έχει υποβληθεί αίτημα για να ενταχθεί στις συνδεδεμένες ενισχύσεις το μαλακό σιτάρι, ενώ αποστέλλεται αίτημα και για το καλαμπόκι.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στα μέτρα ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των αγροτών που έχει λάβει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενεργοποίηση του Ταμείου Κρίσης, από το οποίο αναλογούν στη χώρα μας ακόμα 26 εκατ. ευρώ. Ενώ είπε ότι εξετάζεται σχέδιο για περαιτέρω στήριξη των αγροτών και για την αγορά λιπασμάτων. Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι κι εφέτος οι αγρότες απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος.

Ο ΥπΑΑΤ προανήγγειλε, ακόμη, μέτρα που θα αφορούν στην ενίσχυση της συμβολαιακής γεωργίας, τα οποία εκ των πραγμάτων θα ευνοήσουν και τους καλλιεργητές ηλίανθου.

Εκ μέρους των αγροτών διατυπώθηκε η ανάγκη προώθησης των αναδασμών και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην εφαρμογή του προγράμματος για τα Σχέδια Βελτίωσης καθώς και η κατανομή στο βιοντίζελ με βάση την επικείμενη υπουργική απόφαση.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών «Η Ένωση», κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, σημείωσε ότι η σημερινή γεωργία καλείται να προσαρμοστεί απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της επισιτιστικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, που είναι συνδεδεμένες με τη νέα πραγματικότητα που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στην ημερίδα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερεάρχης Αγροτικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας Βασίλης Δελησταμάτης, οι βουλευτές κ.κ. Χρ. Δερμετζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου (ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης για κάποιο σημαντικό προσωπικό του ζήτημα βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη) και εκπρόσωποι της Γεωπονικής Σχολής Ορεστιάδας. Μετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των βουλευτών της ΝΔ κ. Αναστ. Δημοσχάκη και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αναστ. Γκαρά.

Ακολούθησε εκτενής διάλογος με τους αγρότες και αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε… έτοιμες και συγκεκριμένες απαντήσεις, αποστομώνοντας ακόμα και σε όσους προσπάθησαν για… αντιπολιτευτικούς λόγους, να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Όπως το γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και περιφερειακός σύμβουλος Τοψίδη, ο Σταύρος Βαβίας ή ο Πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων του ΚΚΕ Γιάννης Μαργαριτίδης.

Ακολούθησε επίσκεψη του ΥπΑΑΤ σε χώρους της Γεωπονικής Σχολής Ορεστιάδας. Ο κ. Γεωργαντάς συζήτησε με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημόνων Γεωπονίας και Δασολογίας και τόνισε την ανάγκη σύνδεσης της επιστημονικής κοινότητας με την παραγωγή.

Μάλιστα στον χώρο της Σχολής, όπως ο ίδιος ανέφερε σε ανάρτηση του, συνάντησε και συντοπίτισσες του φοιτητές από το Κιλκίς, που σπουδάζουν στην Ορεστιάδα.

Νωρίτερα ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε τον Συνοριακό Φυτοϋγειονομικό Σταθμό των Κήπων. Ο ΥπΑΑΤ συζήτησε με το προσωπικό και διαπίστωσε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του Σταθμού, για την οποία θα αναλάβει πρωτοβουλία.

Αναχώρησε από τον Έβρο με τη υπόσχεση να επισκεφθεί την περιοχή μετά από 3 μήνες ώστε να διαπιστώσει αν υπήρξε πρόοδος πάνω σε βασικά ζητήματα που ετέθησαν από τους αγρότες και έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου του.

Πηγή:evros-news.gr

Προτεινόμενα άρθρα

Πακιστάν: Έκρηξη σε τζαμί – Φόβοι για θύματα

Έπεσε F- 4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας – Αγνοούνται οι πιλότοι

Κλ. Μαρουσάκης: “Έρχεται το πολικό ποτάμι”