Ο Ερντογάν θα κλιμακώσει τις εντάσεις με τη Δύση εν μέσω αντίστροφης μέτρησης για τις εκλογές

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται να παίξει το χαρτί του εθνο-εθνικισμού στο εσωτερικό, ενώ επιδίδεται σε λάσπη και αντιθέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη καθώς μετράει αντίστροφα για τις επόμενες εκλογές που προγραμματίζονται για το 2023, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg.

Ο Τούρκος ηγέτης, ο οποίος είναι πολιτικά ευάλωτος στο εσωτερικό του, έχει γίνει πιο εριστικός με τη Δύση καθώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους εχθρούς της Τουρκίας στο εσωτερικό μέτωπο.

Με πρώην αντιπάλους όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε μικρότερο βαθμό το Ισραήλ να μην είναι πλέον στα κακά βιβλία του, ο Ερντογάν θα στραφεί στη Δύση για να πυροδοτήσει εντάσεις για να κερδίσει λαϊκιστική υποστήριξη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Τούρκος ηγέτης τους τελευταίους μήνες έχει καταβάλει έντονες προσπάθειες για να διορθώσει τις σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τις οποίες βρίσκεται σε αντιδικία εδώ και μερικά χρόνια. Οι πρωτοβουλίες φτάνουν καθώς η Τουρκία παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τη μείωση της αξίας του νομίσματος και των επενδύσεων και την αυξανόμενη ανεργία. 

Η γοητευτική επίθεση του Ερντογάν έχει ουσιαστικά ξεπαγώσει τις – για δεκαετίες – εντάσεις για μια σειρά από κάποτε αδιέξοδα ζητήματα με τις τρεις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης δολοφονίας του Σαουδάραβα αντιφρονούντα Τζαμάλ Κασόγκι, της παλαιστινιακής υπόθεσης και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τους επόμενους μήνες ο Ερντογάν πιθανότατα «θα βασιστεί στα γενικά θέματα της δυτικής αμφιβολίας και θα διπλασιάσει τη θεωρία συνωμοσίας του ότι τα δεινά της Τουρκίας είναι το αποτέλεσμα μιας εσκεμμένης εκστρατείας από « παγκόσμιους βαρόνους της πολιτικής και του χρήματος », σύμφωνα με το Bloomberg. 

«Οι Τούρκοι που στενάζουν κάτω από τα διπλά βάρη του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος θα ενθαρρυνθούν να κατηγορήσουν τις ΗΠΑ και την Ευρώπη παρά τον πρόεδρό τους», ανέφερε.

Ο Τούρκος ηγέτης θα είναι επίσης λιγότερο συνεργάσιμος στις συναλλαγές του με τη Δύση, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλέστηκε την άρνησή του να υποχωρήσει στην επέκταση του ΝΑΤΟ .

Η Άγκυρα έχει εγείρει αντιρρήσεις στις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, εμποδίζοντας τον οργανισμό να προχωρήσει στη διαδικασία ένταξης. Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν και τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι υποστηρίζουν τους Κούρδους «τρομοκράτες», ενώ εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων που ξεκίνησαν το 2019.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τούρκος πρόεδρος μεγαλοποιεί την τρομοκρατική απειλή, ενώ παρουσιάζει την αψήφισή του ως πατριωτική αντίσταση απέναντι στον ξένο εκφοβισμό.

Προτεινόμενα άρθρα

Αλλάζουν οι ώρες κοινής ησυχίας από αύριο

Υπεγράφη η άδεια λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του IGB

Έφυγε από τη ζωή ο Ζάχος Χατζηφωτίου