Ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται μέχρι στιγμής, αδιάλλακτος στη μεθοδευμένη στρατηγική των ανοιχτών συνόρων, συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί τις μεταναστευτικές ροές ως μοχλός πίεσης στην Ελλάδα και για να εκβιάσει την ΕΕ, τη στιγμή που η ηγεσία της επισκέπτεται σήμερα τον Έβρο μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αδιαλλαξία του Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύφθηκε  από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Η ιστοσελίδα euractiv.com, αναφέρει ότι ο Μπορίσοφ είχε αναλάβει πρωτοβουλία για διπλωματικές συζητήσεις στη Σόφια, με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκία και ευρωπαίων ηγετών, ώστε να αποφευχθεί  νέα προσφυγική κρίση.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός ανέφερε, ότι η διπλωματική του πρωτοβουλία δεν προχώρησε, εξαιτίας της άρνησης του Ταγίπ Ερντογάν να συναντήσει τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε συγκεκριμένα, ότι «ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν έτοιμος να έρθει στη Σόφια την Παρασκευή, αλλά η απροθυμία του να καθίσει στο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οδήγησε τελικά στο να μην γίνει αυτή η συνάντηση».

Ο τούρκος πρωθυπουργός, συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση και απέναντι στην ΕΕ καθώς  έχει δηλώσει ότι «απέρριψε την ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 1 δις. ευρώ για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία. Ο Ταγίπ Ερντογάν ανάφερε ότι «μιλάμε μαζί τους, μας λένε: «Θα σας στείλουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ». Ποιον προσπαθείτε να ξεγελάσετε; … Δεν θέλουμε πλέον αυτά τα χρήματα»

Μέρκελ κατά Ερντογάν

Όμως, οι έκρυθμες εξελίξεις στον Έβρο, με τις μεταναστευτικές ροές που υποκινούνται από την Τουρκία, έχουν φέρει αντιμέτωπο τον Ερντογάν με την ΕΕ και ευρωπαίους ηγέτες. Το γεγονός ότι η Γερμανία, εγκατέλειψε σε ρητορικό επίπεδο τη  μέχρι πρότινος ουδέτερη στάση προς την Τουρκία,  υποδηλώνει ότι αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις τεράστιες επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης.  Το Βερολίνο προτίθεται να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, έστειλε αυστηρό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν δηλώνοντας, ότι «κατανοώ ότι η τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν περιμένουν περισσότερα από την Ευρώπη, αλλά το θεωρώ απαράδεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και η κυβέρνησή του εκφράζουν τώρα αυτή την δυσαρέσκειά τους προς εμάς, την ΕΕ, αλλά «την πληρώνουν» οι πρόσφυγες. Αυτός είναι ο λάθος δρόμος».  Η Μέρκελ πρόσθεσε, ακόμα,  ότι θα εξακολουθήσει να συνομιλεί με την ‘Άγκυρα προκειμένου η κατάσταση να διευθετηθεί και ότι το Βερολίνο θα διαθέσει διμερή βοήθεια εφόσον μια συμφωνία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την ΕΕ.

Προηγούμενος, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε επισημάνει ότι «δεν επιτρέπεται να αφήνουμε τους πρόσφυγες να γίνονται έρμαιο γεωπολιτικών συμφερόντων». Ανεξαρτήτως του ποιος το επιχειρεί, επισήμανε, «θα πρέπει να περιμένει την αντίστασή μας».

Η ηγεσία της EE που εντός ωρών επισκέπτεται τον Έβρο, έχει ήδη επικρίνει την Τουρκία, σε σχέση με την καθυστερημένη αντίδραση του Βερολίνου. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση».