Οι πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την οργή τους σε συνάντηση  που πραγματοποίησαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Reuters, για την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να «εκβιάσει» τον ευρωπαϊκό οργανισμό, υποκινώντας τους μετανάστες να συγκεντρωθούν στα σύνορα της Ελλάδας, στη μεθόριο του Έβρου.

Ένας διπλωμάτης που συμμετείχε στην κλειστή συνεδρίαση, δήλωσε ότι, « η ΕΕ είναι ο στόχος ενός εκβιασμού».

Ένας πρέσβης επισήμανε σύμφωνα με το Reuters, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι «κοιμάσαι με τον διάβολο και ξυπνάς στη κόλαση, σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα».

Επίσης ανώτατος διπλωμάτης της ΕΕ, δήλωσε ότι η ΕΕ κατασπατάλησε το χρόνο από τη συμφωνία του 2016 έως και σήμερα βάζοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, με το να πληρώνει ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να παραμένουν στην Τουρκία.

Η ΕΕ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες μετανάστες που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Ελλάδας από την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες. Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τoυρκία, είναι τεταμένες σχετικά με την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ιδιαιτέρα για τους υδρογονάνθρακες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η χαοτική κατάσταση που προκλήθηκε την περίοδο 2015- 2016 από την άφιξη περισσότερων από 1 εκατ. ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή, αποτελεί το χειρότερο εφιάλτη της ΕΕ.  Επιβάρυνε τα συστήματα ασφάλειας και κοινωνικής πρόνοιας της ΕΕ και ενίσχυσε πολιτικά τις ακροδεξιές ομάδες.

Για να αντιμετωπίσουν οι Βρυξέλλες τις μεταναστευτικές ροές, σύναψαν τον Μάρτιο του 2016, συμφωνία με την Τουρκία, με την οποία έλεγξε τις μεταναστευτικές ροές από το έδαφός της προς την Ευρώπη.

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ πρόσφερε βοήθεια ύψους 6 δισ. ευρώ για τους περισσότερους από 3,5 εκατ. σύριους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία.

Ωστόσο, ο Ερντογάν παραπονέθηκε, ότι η οικονομική βοήθεια καθυστερεί να διοχετευτεί μέσω ομάδων βοήθειας, και όχι του προϋπολογισμού της Τουρκίας.

Όμως,  η ΕΕ δεν έχει ακόμη συζητήσει το ποσό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια. Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι οποιαδήποτε απόφαση για ενίσχυση της χρηματοδότησης, θα μπορούσε να αποφασιστεί στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες, για τις 26-27 Μαρτίου 2020.

Ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο να επισημάνουμε, ότι παρά τις σκληρές επικρίσεις ανώτατων διπλωμάτων της ΕΕ για τον Ερντογάν, οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται διατιθέμενες να έρθουν σε ουσιαστική αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Προτιμούν να επαναλάβουν πολιτικές του 2015- 2016 που δεν απέτρεψαν τη μεταναστευτική κρίση, για να εξευμενίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποδεικνύει καθημερινά, αναξιόπιστος εταίρος.

Η Ελλάδα αποτελεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις από τον Έβρο, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά ουσιαστικά δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο.