Κανένα αποτέλεσμα δεν επέφερε η επίσκεψη του εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Τζόζεφ Μπορέλ στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό, μετά τις συνομιλίες , με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Η ΕΕ έδειξε με τις φιλολογικού περιεχομένου δηλώσεις του Τζόζεφ Μπορέλ, ότι υπολογίζει τον Ταγίπ Ερντογάν,παρά τη στήριξη προς την Ελλάδα για τις μεταναστευτικές ροές,

Ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Τζόζεφ Μπορελ δήλωσε:

«Σε όλες τις συναντήσεις είχα την ευκαιρία να εκφράσω την κατανόησή μας για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία. Ωστόσο, επισήμανε, ότι οι σημερινές εξελίξεις στα ευρωπαϊκά σύνορα δεν οδηγούν σε καμία λύση.

Η αυξημένη πίεση στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και οι μονομερείς ενέργειες δεν φέρνουν καμία θετική απάντηση. Δεν ωφελούν κανέναν. Αντίθετα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να επιδεινώσει την κατάσταση. Και αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα είναι οι άνθρωποι – σύριοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Μιλήσαμε, επίσης, για την κατάσταση στο Iντλίμπ. Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν κοινό συμφέρον να τερματίσουν τη σύγκρουση στη Συρία. Πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις. Η κατάσταση είναι δραματική. Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις από την στρατιωτική κλιμάκωση είναι εξαιρετικά βαριές. Πρέπει να δοθεί επειγόντως πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα με τον συνάδελφό μου, τον Επίτροπο για τη Διαχείριση Κρίσεων ανακοινώσαμε, επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ για τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στους πιο ευάλωτους ανθρώπους στη Συρία.

Μεταξύ αυτών υπάρχουν 60 εκατομ. ευρώ που απευθύνονται στην ανθρωπιστική κρίση στη βορειοδυτική Συρία. Το πρόβλημα δεν είναι η χρηματοδότηση, το πρόβλημα είναι ο εφοδιασμός, πώς θα διοχετευτεί στα σύνορα,

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ και ο Ταγίπ Ερντογάν, συζητήσανε εκτεταμένα για τον τρόπο αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Συρία. Εμείς, ζητήσαμε επίσης να μην ενθαρρύνεται η περαιτέρω μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Τουρκική πλευρά

Η Τουρκία επισήμανε, σύμφωνα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκπληρώσει τις ευθύνες της και ότι θα πρέπει να υπάρχει “δίκαιο μερίδιο ευθύνης” μεταξύ των δυο συμβαλλόμενων μερών. Η συμφωνία της 16ης Μαρτίου 2016 δεσμεύονταν για ταξίδια χωρίς θεώρηση βίζας για τούρκους πολίτες, οικονομική υποστήριξη, επανεγκατάσταση και αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, μετά τον πέρας της συνάντησης του Τζόζεφ Μπορελ και Σαρλ Μίσελ δήλωσε ότι:

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση που να τέθηκε στο τραπέζι, αλλά ελπίζουμε ότι με κάποιο τρόπο θα διατυπώσουν αυτό το σχέδιο σύντομα και θα μας το μεταφέρουν ώστε να το υλοποιήσουμε γρήγορα στην περίπτωση που καταλήξουμε σε συμφωνία»

Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν θεωρεί ότι συνιστά «πολιτικό εκβιασμό» η απόφασή που έλαβε την περασμένη εβδομάδα να ενθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως την κατηγορούν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι»