Η συμφωνία Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν για εκεχειρία στο Ιντλίμπ της Συρίας, επιδοκιμάστηκε από τον εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Τζόσεπ Μπορέλ και το State Department.

Οι ανακοινώσεις τους εντάσσονται, στο πλαίσιο της πολιτικής τους προς την Τουρκία, που κινούνται με βάση διαφορετικά συμφέροντα. Η ΕΕ ευελπιστεί, ότι η εκεχειρία στον Ιντλίμπ θα κάνει τον Ερντογάν να αναθεωρήσει την απόφαση των ανοιχτών συνόρων και ότι θα τον εξευμενίσει με οικονομική βοήθεια.

To State Department, ανησυχεί για τις εξελίξεις στη Συρία και ιδιαίτερα για τις στρατηγικές και πολιτικές σχέσεις Ερντογάν – Πούτιν.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζόσεπ Μπορέλ δήλωσε, κατά την άφιξή του στο Ζάγκρεμπ, για το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ότι, «η εκεχειρία είναι καλά νέα. Ας δούμε πώς θα λειτουργήσει, όμως αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες στην Ιντλίμπ».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα εξετάσουν σήμερα αν θα δώσουν περισσότερα χρήματα στην Τουρκία για τους σύρους πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας, ότι δεν θα δεχθεί αυτοί να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό όπλο.

Ο Μπορέλ επισήμανε ότι «θα το συζητήσουμε» και συμπλήρωσε ότι, «η Τουρκία φέρει ένα μεγάλο βάρος …και πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό. Όμως την ίδια ώρα δεν μπορούμε να δεχθούμε οι μετανάστες να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πίεσης»,

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας απάντησε: «Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στον ανθρωπιστικό τομέα».

Το State Department, ανακοίνωσε και αυτό ότι χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας. «Έχουμε ενθαρρυνθεί από τις σημερινές πληροφορίες για τουρκο-ρωσική εκεχειρία στην Ιντλίμπ, η οποία ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης και θα ανακουφίσει μια άσχημη ανθρωπιστική κρίση».

Οι ΗΠΑ ανυπομονούν να συζητήσουν τις λεπτομέρειες αυτής της εξέλιξης με τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία … ύψιστης σημασίας είναι τώρα οι ενέργειες του  προέδρου Μπασάρ Άσαντ και των υποστηρικτών του επί του πεδίου, οι οποίες θα δείξουν αν μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη εκεχειρία».