Το τέλος της υφιστάμενης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας του 2016, για το μεταναστευτικό, προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας από την Άνγκελα Μέρεκλ την αναθεώρησή της, με την αιτιολογία ότι δεν λειτουργεί.

Την είδηση μετέδωσε το ΑΠΕ -ΜΠΕ, επικαλούμενο δήλωση της τουρκικής προεδρίας, που αναφέρει ότι, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ο Ερντογάν είπε επίσης στη γερμανίδα καγκελάριο ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρει συγκεκριμένα, ότι ” πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον¨.