Στη «σκακιέρα» των διαπραγματεύσεων κινούνται ήδη  ΕΕ και Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν τις σημερινές συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΜΕ, πως η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

Συγκεκριμένα, η φον ντερ Λάιεν ανάφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι, «η εξεύρεση μιας λύσης σ’ αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα».

Επίσης, επισήμανε, πως χρειάζονται αμέσως η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων -ιδιαίτερα των ανηλίκων– που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησιά.

Ωστόσο, το διακύβευμα είναι πως η ΕΕ  θα αντιδράσει στους εκβιασμούς του Ταγίπ Ερντογάν με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Τουρκικές προκλήσεις

Το «κρεσέντο» της τουρκικής προπαγάνδας για τους χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι είναι συγκεντρωμένοι στον Έβρο, συνεχίστηκε και σήμερα, με νέες ρητορικές επιθέσεις.

Τη φορά αυτή χτύπησε ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που παρουσίασε τις συνθήκες που “επικρατούν¨στον Έβρο, με αυτές του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς.

Ο τούρκος υφυπουργός ανάφερε στο twitter, με την ανάρτηση φωτογραφιών από τα τουρκικά ΜΜΕ ότι «αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι από το Άουσβιτς, αλλά από το Παζαρκουλέ. Η Ελλάδα αρπάζει τα χρήματα, τα τηλέφωνα, τις ταυτότητες και τα ρούχα αθώων μεταναστών που περνούν τα σύνορα και τους επιστρέφει. Η Ευρώπη και ο κόσμος παριστάνουν τις στρουθοκαμήλους».