Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου και στο γεγονός ότι βρέθηκαν, εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και ανακοίνωσε μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, στην περιοχή

Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε τα εξής για τα συγκεκριμένα κρούσματα:

Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ σε κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι εννέα άτομα στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης βρέθηκαν τις τελευταίες έξι ημέρες θετικοί στον ιό, τρέχοντας τα σχετικά μοντέλα και αλγόριθμους ρυθμού εξάπλωσης της νόσου, προέκυψε σαφέστατη ένδειξη υψηλού επιδημιολογικού πολλαπλασιαστή.

Με τη σύμφωνη γνώμη της ειδικής Επιτροπής και σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και το Δήμαρχο Μύκης, σας ανακοινώνω ότι πριν λίγο, από τις 18:00 το απόγευμα, κηρύχθηκε σε έκτακτη κατάσταση η περιοχή της κοινότητας Εχίνου, της Δημοτικής Κοινότητας Μύκης, του Δήμου Μύκης της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και επιβλήθηκε προσωρινός περιορισμός κατ’ οίκον, όλων των κατοίκων της περιοχής, χωρίς καμία δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και από το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα, φάρμακα των κατοίκων της κοινότητας Εχίνου και για κάθε είδους συνδρομή στην περίπτωση κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων, θα συνδράμει η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ταυτόχρονα, την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας έχει αναλάβει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το ΕΚΑΒ έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Εχίνου, με τη διάθεση ενός ειδικά εξοπλισμένου ασθενοφόρου.

Και ακριβώς επειδή υπάρχει ζήτημα στο νοσοκομείο της Ξάνθης, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει προχωρήσει στην ενίσχυση του γενικού νοσοκομείου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επαναλαμβάνω ότι η εν λόγω κήρυξη ισχύει για δύο εβδομάδες ήτοι από σήμερα στις 18:00 η ώρα το απόγευμα έως τις 7 Απριλίου, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή της.

Καλούμε τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής και ειδικότερα των χωριών του Δήμου Μύκης να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ήδη οι έλεγχοι είναι εξαντλητικοί και ο κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή είναι υψηλότατος.