Μέτρα τοπικής εμβέλειας, όπου χρειαστεί, για να αποτραπούν υπαίθριες μαζικές συγκεντρώσεις, ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Προστασίας του πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μετά από φαινόμενα συνωστισμού σε ανοιχτούς χώρους σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο υφυπουργός έκανε λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη τη χώρα, που αφορούν  στην take away λειτουργία καφε-μπάρ και στη διάθεση ποτών, ενώ η η ΕΛΑΣ έχει τοποθετήσει κλιμάκια περιφρούρησης σε διάφορα δημοφιλή σημεία όπου συγκεντρώνεται κόσμος.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων αποτελεί συλλογική προσπάθεια, μας αφορά όλους, ακριβώς όπως και η εξίσου επώδυνη, δύσκολη πρώτη φάση. Τα επιμέρους στοιχεία, μπορεί να έχουν αλλάξει «δεν έχει διαφοροποιηθεί όμως η ουσία, δεν έχει αλλάξει το καθημερινό μας στοίχημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ανάγκη αυστηρής τήρησης όλων των κανόνων ατομικής προστασίας και υγιεινής», σημείωσε.

Επανέλαβε ότι η  έκβαση αυτής της φάσης κρίνεται στις λεπτομέρειες και βασικά στο πόσο σωστά θα εφαρμόσουμε όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά τις οδηγίες των ειδικών. «Κάθε φορά που παρακάμπτουμε τις οδηγίες, τα επόμενα στάδια άρσης των μέτρων απομακρύνονται, γιατί όπως επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα δεδομένα μπορούν να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή και το θετικό αποτέλεσμα που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής μπορεί εύκολα να ανατραπεί».

Κάλεσε τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να συμμορφωθούν με τα μέτρα και τις οδηγίες και έκανε λόγο για «συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσία υγεία και ταυτόχρονα προβάλλουν και προκαλούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας” καθώς απειλούν να “θέσουν σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια”.

«Τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, παραμένουμε υπεύθυνοι, οικοδομούμε τη νέα μας καθημερινότητα και σε αυτό το στάδιο της προσπάθειάς μας, κάθε επιλογή μας είναι σημαντική, κάθε απόφασή μας επηρεάζει τις εξελίξεις, είτε απομακρύνοντας είτε φέρνοντας πιο κοντά τις επόμενες φάσεις αποκλιμάκωσης των μέτρων. Το ποια θα είναι η συνέχεια της προσπάθειάς μας εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς».

Αναφερόμενος  στα όσα διαδραματίστηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες στην Αγία Παρασκευή, είπε ότι “δεν παραπέμπουν σε εικόνες πολιτών που έχουν ανάγκη να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν από την ψυχολογική πίεση των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά σε κάποιους που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης, αγνοούν τους επιστήμονες υγείας και τις συμβουλές τους”, είπε.

Μέχρι νεωτέρας από τις 9 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, η πλατεία Αγίου Ιωάννου θα παραμένει κλειστή. Χθες βράδυ επικράτησε κάποια ένταση όταν περίπου 100 νεαροί παρέμειναν εκεί διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία της αστυνομίας, η οποία με μεγάφωνα τους ζητούσε να φύγουν. Τελικά αποχώρησαν μετά τις 2 τα μεσάνυχτα και οι αστυνομικές δυνάμεις με το πρώτο φως της μέρας.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ: