O τουρκικός υβριδικός πόλεμος περιλαμβάνει και σενάρια για διείσδυση φορέων κορονοϊού,  στην ελληνική επικράτεια, όπως έχει αναφερθεί σε αρκετά δημοσιεύματα ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε πομακοχώρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, κλιμακώνουν τη σεναριολογία για «εισαγωγή» Covid – 19 στη Θράκη, που αποτελεί εδώ και χρόνια πεδίο ενεργής τουρκικής διπλωματίας μέσω του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής.

Η Τουρκία όπως έχουμε επισημάνει και συνεχίζουμε να επισημάνουμε στο Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι σε συνεχή εγρήγορση για να εκμεταλλευτεί την οποιαδήποτε αδράνεια της ελληνικής πολιτείας, και ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τη εθνική και δημόσια ασφάλεια.

Δημοσιεύματα και σενάρια υποδηλώνουν προσπάθειες της Τουρκίας να εμπλέκεται στις εξελίξεις της Θράκης που αφορούν τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα:

  • Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι 150 με 200 άτομα, τα οποία διαμένουν στην Τουρκία και κατέχουν ελληνικά διαβατήρια εισήλθαν στη Θράκη μέσω Βουλγαρίας.Κατά τη διάρκεια του μπαϊραμιού δεν τηρήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα, παρατηρήθηκαν συνωστισμοί και δεν έγιναν στοχευμένες ενέργειες για δειγματοληψίες.
  • Παρατηρήθηκε επικοινωνιακό έλλειμμα από την ελληνική πολιτεία, που το εκμεταλλεύτηκε ο ψευδομουφτής Αχμέτ Μετέ, δίνοντας οδηγίες στους έλληνες μουσουλμάνους, να μην επισκέπτονται τζαμιά αλλά να συγκεντρώνονται σε σπίτια.
  • Ο Αχμέτ Μετέ, από την πρώτη μέρα εφαρμογή των μέτρων για τον περιορισμό, κατηγόρησε τους γιατρούς της περιοχής και το υγειονομικό προσωπικό ως “εχθρούς του θεού” ενώ ο ίδιος σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την Ελληνική Πολιτεία ότι “στοχοποιεί την μειονότητα” και τους πομάκους κατοίκους του Εχίνου.
  • Οι τουρκόφρονοι μηχανισμοί της περιοχής προσφάτως υπό την αιγίδα του Δήμου Μύκης, οργάνωσαν ενημερωτική ημερίδα με τη συμμετοχή αρμοδίων και μη και κυρίως του “επιφανούς” πολιτικού, γιατρού , υποψηφίου ευρωβουλευτή του ΚΙΕΦ και μέλους του “ιερατείου” του Συλλόγου Επιστημόνων.
  • Αποφυγή τοποθέτησης του ΚΙΕΦ για την προστασία των πολιτών καθώς και επικρίσεις για την επίσκεψη της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη Θράκη.
  • Αναπαραγωγή δημοσιευμάτων τουρκικών ΜΜΕ, τα οποία όμως δεν είχαν πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.
  • Πρόκληση κλίματος έντασης από «θερμοκέφαλους» της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας, που με την υποστήριξη τουρκόφωνων κύκλων, δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνική συνοχή της περιοχής του Εχίνου. Να υπενθυμίσουμε και τα “εκφοβιστικά πυρά” που ακούγαμε και βλέπαμε στα λιγοστά βίντεο που κυκλοφόρησαν από την περιοχή.
  • Σιωπηρή στάση από την κυβέρνηση της Άγκυρας, που απλά παρακολουθεί την έκβαση των εξελίξεων στα πομακοχώρια και τον αντίκτυπο στην περιοχή της Θράκης.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται στην κοινότητα της Ξάνθης οφείλονται στο Ραμαζάνι που γιόρταζαν οι κάτοικοι το προηγούμενο διάστημα.

Η κα. Λινού επισήμανε ότι «η θρησκευτική μειονότητα της Θράκης ήταν μια κερκόπορτα, γιατί ζουν σε κοντινή επαφή. Η κρίση έρχεται μετά από μια δική τους γιορτή, το Ραμαζάνι», συμπληρώνοντας ότι στις περιπτώσεις που οι άνθρωποι ζουν τόσο κοντά, όπως για παράδειγμα στις δομές προσφύγων ή στους καταυλισμούς Ρομά -όπως συνέβη στη Λάρισας- είναι ευθύνη των δημόσιων λειτουργών υγείας να περάσουν σωστά το μήνυμα.