Την απόκτηση Κινεζοπακιστανικών μαχητικών JF-17 Thunder Block III σκέφτεται η Ουκρανία προκειμένου να ενισχύσει την αεροπορία της.

Πιο συγκεκριμένα στις αρχές του 2020 είχε αποκαλυφθεί στο Τύπο πως η Ουκρανική πολεμική αεροπορία προσβλέπει στην απόκτηση μαχητικών Νατοϊκών προδιαγραφών προκειμένου να εκσυγχρονίσει τον στόλο της και να αντικαταστήσει τα SU-27 και MIG-29 που υπηρετούν στο οπλοστάσιο της και τα οποία κρίνονται πολύ παλιά για να δεχθούν εκτεταμένο εκσυγχρονισμό.

Ως λύση προβάλλει η απόκτηση ενός αεροσκάφους κατασκευασμένου σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα αφενός και χαμηλού κόστους αφετέρου που να μπορεί να αποκτηθεί σε ικανούς αριθμούς.

Το JF-17 Thunder Block III έρχεται να καλύψει αυτήν την απαίτηση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το νέο αεροσκάφος θα αποκτηθεί αρχικά σε μικρούς αριθμούς το 2021-22, για να ακολουθήσουν μεγαλύτερες αγορές το διάστημα 2025-30. Συνολικά η Ουκρανική αεροπορία ετοιμάζεται να δαπανήσει έως και 7,5 δις $ για νέα αεροσκάφη έως το 2035.

Μένει να φανεί αν η πρόθεση απόκτησης του JF-17 είναι πραγματική ή αν αποτελεί διαπραγματευτικό ελιγμό πίεσης προς την κατεύθυνση των δυτικών εταιρειών, ώστε να προσέλθουν στο σχετικό διαγωνισμό με οικονομικότερες προτάσεις.