Η κρίση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παρουσιάζει ενδείξεις αποκλιμάκωσης καθώς  παρατηρείται μια κινητικότητα που αφορά σταδιακή αποχώρηση τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε μέγιστη επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ μέχρι τις 2 Αυγούστου, η παράνομη τουρκική Navtex βάσει της οποίας θα γίνουν έρευνες στο Αιγαίο από το ORUÇ REİS, νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το Oruc Reis συνεχίζει να παραμένει σταθερά αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας.

Η Αθήνα αντέδρασε εκδίδοντας ΝAVTEX με την οποία ακυρώνει την τουρκική Navtex και καλεί τους ναυτιλλομένους να την αγνοήσουν. Η ελληνική Navtex αναφέρει  ότι η τουρκική Navtex εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και κάνει λόγο για παράνομες δραστηριότητες σε ελληνική περιοχή.