Σε επιστολή που εστάλη στον Πρόεδρο Τραμπ την παραμονή της συνάντησης των υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ελλάδας, Μάικ Πομπέο και Νίκου Δένδια, ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Γιώργος Χωριάτης,  καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να καταδικάσει και να αποτρέψει την Τουρκία από περαιτέρω ενέργειες στο Αιγαίο που παραβιάζουν όλους τους διεθνείς κανόνες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία», τόνισε ο Γιώργος Χωριάτης. “Κύριος. Πρόεδρε, σας ζητάμε να χρησιμοποιήσετε την εξουσία σας να κατευθύνετε τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin για την επιβολή σημαντικών κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες σύμφωνα με το άρθρο 231 του νόμου CAATSA για την απόκτηση ρωσικών πυραύλων S-400, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες τις επέβαλαν νόμιμα σε κινεζικές οντότητες το 2018».

Ο ύπατος Πρόεδρος της AHEPA επισημαίνει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Τραμπ ότι η Τουρκία δεν είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς οι πολεμικές ενέργειές της να εισβάλλει στην κυριαρχία και τα εδαφικά σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου αύξησαν τις εντάσεις στην περιοχή και αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση από πολλούς συμμάχους της Αμερικής.

«Η Γαλλία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, το Ισραήλ, η Κύπρος και πολλά άλλα έθνη έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Οι ενέργειές της είναι αποτρόπαιες και δεν μπορούν να τύχουν υπεράσπισης», είπε.

Επιπλέον, ο κ. Χωριάτης είπε στον Πρόεδρο Τραμπ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επιμείνουν ώστε η Τουρκία να σταματήσει τις επιθετικές επιχειρήσεις της στην περιοχή προτού ένα ατύχημα κλιμακώσει τις ήδη υψηλές εντάσεις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να στείλουν ένα ισχυρότερο και σαφέστερο μήνυμα στην Τουρκία ότι οι ενέργειές της είναι καταδικαστέες, παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες και δεν θα γίνονται ανεκτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαφορετικά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνεχίσει με την απειλή και την πραγματική ένοπλη σύγκρουση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να συνεχίσουν την πολιτική χαλάρωσης με την Τουρκία. Είναι ενάντια στα συμφέροντα της Αμερικής και έχει αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

Προσθέτει τέλος ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα και όλος ο κόσμος ανησυχούν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας που προκαλεί τα αμερικανικά συμφέροντα ασφάλειας και απειλεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τους στρατηγικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Πηγή: greeknewsonline.com