Καμία σοβαρή παρενέργεια δεν είχε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του κορονοϊού σε εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με τον Ντενίς Λογκουνόφ, διευθυντή του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι, αρμόδιο για το επιστημονικό έργο και αναπληρωματικό μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Το εμβόλιο δοκιμάσθηκε σε υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 60 ετών και έδειξε ένα πολύ καλό προφίλ ασφαλείας. Δεν καταγράφηκε ούτε ένα περιστατικό σοβαρών παρενεργειών» ανέφερε ο Ντ. Λογκουνόφ. Όπως είπε, οι πιο συχνές παρενέργειες που παρατηρήθηκαν μετά τον εμβολιασμό, ήταν πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, υποθερμία και πονοκέφαλος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι στο 100% των εθελοντών δημιουργήθηκαν αντισώματα και μάλιστα σε υψηλή συσσώρευση.

Οι δημιουργοί του Sputnik V εκτιμούν ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από τον ιό για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι διευκρίνισε ότι τα τελικά δεδομένα για το εμβόλιο θα ανακοινωθούν αφού περάσει μια περίοδος κατά την οποία θα παρακολουθείται η δράση του εμβολίου.

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας του ρωσικού εμβολίου στις οποίες θα συμμετάσχουν 40.000 άνθρωποι. Αυτό ανακοίνωσε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, πρόεδρος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων που χρηματοδοτεί την παρασκευή του εμβολίου.

Στις 11 Αυγούστου η Ρωσία ενέκρινε πρώτη στον κόσμο το εμβόλιο κατά της Covid-19 , που φέρει συμβολικά την ονομασία Sputnik, του πρώτου δορυφόρου που είχε εκτοξεύσει η Σοβιετική Ένωση στο Διάστημα.

To εμβόλιο που παρασκεύασε το κέντρο Γκαμαλέι πέρασε τις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε μια μικρή ομάδα εθελοντών στο διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου.

Τον Δεκαπενταύγουστο το ρωσικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει η μαζική παραγωγή του εμβολίου.

Πηγές: ITAR TASS, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Source: ert.gr