Σε εξέλιξη είναι από χθες το απόγευμα μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης, έχουν διασωθεί 96 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για δύο αγνοούμενους. Στις έρευνες συμμετέχουν ναυαγοσωστικά, περιπολικά, παραπλέοντα σκάφη, δύο ελικόπτερα καθώς και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουρκική ακταιωρός με προβολείς, ακτίνες λέιζερ και δημιουργώντας θόρυβο προσπάθησε να «τυφλώσει» ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες για σκάφος σε δυσχερή θέση με δεκάδες επιβαίνοντες και κινητοποιήθηκε άμεσα.

Στην περιοχή, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί σώοι 96 άνθρωποι. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ενημερώθηκε άμεσα για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος είπε πως το νησί βρίσκονται πέντε άνθρωποι οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, είναι καλά στην υγεία τους και σήμερα θα αναχωρήσουν για Ρόδο. Οι υπόλοιποι έχουν ήδη φύγει για Ρόδο.

Πηγή: ΕΡΤ