*Του Παναγιώτη Β. Πεντζουρίδη – Δημοσιογράφου, Διευθυντή του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Αν ολόκληρη η χώρα διανύει μία απο τις χειρότερες περιόδους, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, η περιοχή της Θράκης, ήδη αποψιλωμένη απο την παρατεταμένη οικονομική κρίση, αντιμετωπίζει πλέον ορατό τον κίνδυνο ενός ουσιαστικού οικονομικού και επιχειρηματικού ΛΟΥΚΕΤΟΥ!

Δεν είναι υπερβολή όλα οσα αναφέρονται, αφού τόσο τα παρατεταμένα lockdown όσο και η συνεχής μείωση της επιχειρηματικής ανάπτυξης, δείχνουν ότι η περιοχή βαδίζει προς αχαρτογράφητα ύδατα!

Η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση συνεχίζεται με επικίνδυνους ρυθμούς, ενώ οι μεταναστευτικές ροές απο τους λαθρομετανάστες και πρόσφυγες πολέμου των χωρών περιξ της τουρκικής επικράτειας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα αλλοίωσης ακόμη και του ανθρωπογεωγραφικού ιστού της Θράκης.

Απο τόπος ανάπτυξης και βιομηχανικής εξέλιξης, η Θράκη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο “νεκροταφείο” βιομηχανικών κτιρίων και μηχανημάτων που σαπίζουν στο χρόνο, καθιστώντας την περιουσία του ελληνικού λαού ένα πραγματικό σκουπίδι.

Η Τουρκία και η Βουλγαρία, αντιλαμβανόμενες την απραξία της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης για την ενδυνάμωση και οχύρωση της Θράκης (σ.σ. όχι βεβαίως στρατιωτικά αλλά κοινωνικοοικονομικά), έχουν διεισδύσει με ισχυρά ερείσματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας, δημιουργώντας ελεγχόμενους “θύλακες” τους οποίους χρησιμοποιούν ενίοτε για την εξυπηρέτηση συμφερόντων τους, ενώ έχει ξεκινήσει και μία “αξιοποίηση” ομόθρησκων ή ομοεθνών τους, εντός ελληνικής επικράτειας και περιοχής, με αποτέλεσμα η καθαρά ελληνική αγορά των τοπικών κοινωνιών να είναι αδύναμη στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Παρά τις υποσχέσεις όλων ανεξαιρέτως, η Θράκη αυτή τη στιγμή κινείται με έναν “πιλότο” που λέγεται ΦΙΛΟΤΙΜΟ των Θρακιωτών και που κανείς δεν ξέρει πόσο θα αντέξουν και αυτοί οι λιγοστοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες, να επιχειρούν σε μία περιοχή με άνισο επιχειρηματικό περιβάλλον, δυσβάσταχτη φορολογία και καθεστώς λειτουργίας των επιχείρησεων.

Ολοι ανεξαιρέτως οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, των Ομοσπονδιών, των Εμπορικών και άλλων Συλλόγων τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι σε λίγο καιρό η οικονομία της Θράκης θα περάσει στα χέρια της τουρκικής επιχορηγούμενης οικονομίας και στην παραοικονομία της Βουλγαρίας, με ότι συνεπάγεται αυτό για τους Θρακιώτες Ελληνες Πολίτες!

Η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας μεταναστών είναι ο υπ’ αριθμών ένα αποτρεπτικός παράγοντας ανάπτυξης της περιοχής της Θράκης. Η αποψίλωση των σχολών Αστυνομίας και η αποδυνάμωση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, επίσης παίζουν το δικό τους αρνητικό ρολο.

Η ανυπαρξία ενός σχεδίου ολικής επαναφοράς της αναπτυξιακής τροχιάς που πρέπει να τεθεί η Θράκη, ως το Ευρωπαϊκό Σύνορο και ως το τριεθνές διαπραγματευτικό σύνορο και σταυροδρόμι της Ελλάδας, είναι η μόνη αλήθεια, που πλέον δημιουργεί τη μέγιστη ανασφάλεια στους Ελληνες Θρακιώτες που επιλέγουν την εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση παρά την παραμονή τους στην περιοχή που τους γέννησε και τους ανέθρεψε!

Το Δημογραφικό, στο Ελληνικό στοιχείο χτυπά “κόκκινο” και μελέτες κορυφαίων ειδικών επιστημόνων επισημαίνουν ότι η Θράκη, “σε μία εικοσαετία θα μετατραπεί σε περιοχή φιλοξενίας ηλικιωμένων και συνταξιούχων του δημοσίου τομέα χωρίς διάδοχη κατάσταση…” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αμερικανίδα επιστήμονας.

Και για να λέμε την αλήθεια, δεν χρειάζεται να μιλήσουν οι ειδικοί για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει στη Θράκη του σήμερα! Μια περιοδεία απο τον Εβρο μέχρι τη Ξάνθη, θα πείσουν κάθε δύσπιστο, ότι η περιοχή μαραζώνει, η οικονομική ζωή καταρρέει, το επιχειρείν θεωρείται απαγορευτικό, οι γείτονες εισβάλλουν με έναν μοναδικά “νόμιμο” τρόπο που ουδείς ασχολείται να αναχαιτίσει, να αποτρέψει και να δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας και προοπτικής.

Η Θράκη, δεν ξεκινά την οικονομική της χρονιά με προοπτικές!

Αντίθετα εκπέμπει SOS!

Και όσο αν προσπαθούν κάποιοι να μας χαρακτηρίσουν “γραφικούς”, η κατάσταση είναι αυτή, αποδεικνύεται και με ευχολόγια και εξαγγελίες δεν επιτυγχάνεται τίποτα!

Η Θράκη, αν θέλουμε να ελπίζουμε να παραμείνει Ελληνική, πρέπει να οχυρωθεί και να επανεκκινηθεί.

Οι τρόποι γνωστοί, οι μέθοδοι υπαρκτοί, τα χρήματα στα ταμεία του Κράτους.

Δικαιολογίες δεν υπάρχουν για κανέναν!

Ούτε για τους κυβερνώντες, ούτε για τους αντιπολιτευόμενους και πρώην κυβερνώντες, ούτε για τους επίδοξους εραστές της εξουσίας, αλλά και ούτε για τους εθνικούς μας αντιπροσωπους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Εκτός αν απλά κατέχουν θέση, για να λέγονται Βουλευτές της Θράκης!

Ελπίζουμε, να μην αναγκαστούν να δηλώνουν στο αμεσο μέλλον “ομογενείς”!