Αρχική HOT NEWS Βουλγαρία: Αναδιάταξη στην πολιτική σκηνή προβλέπουν πολιτικοί αναλυτές

Βουλγαρία: Αναδιάταξη στην πολιτική σκηνή προβλέπουν πολιτικοί αναλυτές

Περισσότερες από 100 μέρες συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σόφια, καθώς και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και του γενικού εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ. Τις τελευταίες ημέρες, ομάδες φοιτητών, καθώς και ξένοι ευρωβουλευτές, προσχώρησαν στο κίνημα πολιτικής δυσαρέσκειας, αλλά σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Παρβάν Συμεώνοφ, αυτό δεν είναι αρκετό για να δώσει νέα δύναμη στις διαδηλώσεις.

«Μέχρι στιγμής, οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται σύμφωνα με το σχέδιο του 2013» εξήγησε ο αναλυτής στην ΒΕΡ. «Αν θυμάστε, τότε ήταν εξαντλημένοι, ακριβώς όπως τώρα και υποστηρίζονταν από φοιτητές. Υπήρχε μια διαρκής φοιτητική κατάληψη η οποία, επίσης, απέτυχε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Πλάμεν Ορεσάρσκι.» Ο Συμεώνοφ προβλέπει ότι εάν δεν γίνει σοβαρό λάθος από την κυβέρνηση, πιθανότατα θα ολοκληρώσει τη θητεία της. Μετά από αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, το GERB ελπίζει να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να παραμείνει στην αντιπολίτευση, όπως το 2013. Γι’ αυτό τώρα είναι έτοιμοι να διανείμουν χρήματα και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις όλων για υψηλότερα εισοδήματα.»

Εκτός από τους διαδηλωτές, η κυβέρνηση έχει δεχθεί πολλές κριτικές από την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Από την αρχή της θητείας της έως σήμερα, οι βουλευτές του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος αντιτάσσονται σε σχεδόν κάθε απόφαση που η κυβέρνηση προτείνει να ψηφιστεί στην Βουλή. Για ορισμένες από τις επιθέσεις τους, λαμβάνουν επίσης υποστήριξη από το άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών. Έτσι, η απαίτηση για την καθαίρεση της Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Τσβέτα Καραγιάντσεβα, που ζητήθηκε και από τα δύο κόμματα, με την αιτιολογία ότι υπονομεύει το κύρος του θεσμού, δεν ήταν μεγάλη έκπληξη. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Αντρέι Ράιτσεφ, από αυτόν τον κρυφό μεταξύ τους συνασπισμό, επωφελούνται οι δύο αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι κυβερνώντες:

«Δείχνουν δύναμη γιατί είναι ήδη μαζί. Δεύτερον, είναι σημαντικό για το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών να τονίσει ότι δεν έχει καμία σχέση με το GERB. Για το GERB, αυτό είναι επίσης απαραίτητο, πράγμα που σημαίνει ότι πλησιάζουν οι εκλογές.»

«Δεν είναι μυστικό ότι η επίθεση εναντίον της Καραγιάντσεβα είχε σκοπό να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων, χωρίς να προκαλείται από ένα συγκεκριμένο γεγονός, ούτε να συνδέεται με θέμα αρχής» είπε σε συνέντευξη για τη ΒΕΡ, ο πολιτικός επιστήμονας Αντόνιι Γκάλαμποφ.

Σύμφωνα με τον αν. καθ. Αλεξάντερ Χρίστοφ, πιθανώς για ορισμένους βουλευτές η προεκλογική εκστρατεία έχει ήδη ξεκινήσει. Αλλά μια πολιτική εκστρατεία διεξάγεται με επιχειρήματα, και αυτά λείπουν.

«Φαίνεται ότι στην επικείμενη επικοινωνία με το εκλογικό σώμα, η κυβέρνηση θα βασιστεί στις παλαιές μεθόδους και τα μηνύματα που σχετίζονται με αυτό που έχει κάνει μέχρι στιγμής» δήλωσε ο Χρίστοφ σε συνέντευξή του για τη ΒΕΡ. «Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν αρκεί πλέον. Πρέπει να βελτιώσουν τα μηνύματά τους και να βρουν να πουν κάτι καινούργιο. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η εκστρατεία θα διεξαχθεί σε συνθήκες αυξανόμενου αριθμού ανέργων και αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων της πανδημίας, κάτι που επιφέρει πρόσθετη ένταση στην κοινωνία και συνήθως απευθύνεται προς στην κυβέρνηση.»

Όσον αφορά την πρόβλεψή του για τη σύνθεση του επόμενου κοινοβουλίου, ο εμπειρογνώμονας είναι σίγουρος ότι θα είναι πολύχρωμο, αλλά ελπίζει ότι τα μεμονωμένα κόμματα δεν θα σχηματίσουν άσκοπους συνασπισμούς στο όνομα της εξουσίας.

 

Exit mobile version