«Έρχομαι πολύ συχνά στην Θράκη. Είναι αδύνατο να μπορέσεις να εισηγηθείς, να κατανοήσεις και να σκεφτείς λύσεις, εάν δεν επισκέπτεσαι συχνά έναν τόπο, ιδιαίτερα την Θράκη», είπε χαρακτηριστικά, φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87.5fm την Παρασκευή, ενώ βρισκόταν στην Ξάνθη, όπου και βρέθηκε στο εκκλησιαστικό σχολείο, ένα «από τα αρχαιότερα και τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά σχολεία της Ελλάδας», όπως είπε.

Ο κος Καλαντζής όπως κάθε φορά, έτσι και το διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή 22-23/10 επισκέφτηκε τους Μητροπολίτες και τους Μουφτήδες της Θράκης.

«Αντισυνταγματική» η εκλογή Μουφτήδων
Στον απόηχο μίας ακόμη αβάσιμης ανακοίνωσης από τον πρόεδρο της αυτοαποκαλούμενης «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» Χαλίτ Χαμπίπ Ογλού, ο οποίος ζήτησε εκλογή Μουφτήδων από τη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, ο κος Καλαντζής απάντησε «ευτυχώς έχουμε μία δημοκρατική χώρα, δεν θα μπω σε κανέναν απολύτως διάλογο με τον κύριο», ενώ επί του θέματος εξήγησε πως αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία της χώρας μας η εκλογή Μουφτή.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Οκτωβρίου ’20, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς Έλληνα μουσουλμάνου κατοίκου της Ξάνθης, ο οποίος στρεφόταν κατά πλήθους διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 52/2019 που καθορίζει «τους δικονομικούς κανόνες επί υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτήδων Θράκης» και «τη σύσταση, οργάνωση και λειτουργία διεύθυνσης υποθέσεων δικαιοδοσίας Μουφτή στις Μουφτείες της Θράκης».

Και μέσα από την πρόσφατη δικαστική απόφαση, προκύπτει «με τρόπο δικαστικά ελεγμένο ήδη και αποφασισμένο, ότι εφόσον υφίστανται οι δικαιοδοτικές αρμοδιότητες του Μουφτή, με τον τρόπο που υφίστανται και είναι συνταγματικά ανεκτός, οι εκλογές και οποιαδήποτε συναφής διαδικασία είναι αυτόχρημα αντισυνταγματική. Αυτό είναι ένα γεγονός, όχι μία εκτίμηση», ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ο Γιώργος Καλαντζής.

Οι μουσουλμάνοι να μάθουν ελληνικά
Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, αξιολόγησε ως σημαντικότερο αυτό της γλώσσας. Είπε χαρακτηριστικά: «το κύριο πρόβλημα στη Θράκη αυτή τη στιγμή όσον αφορά τους συμπολίτες μας μουσουλμάνους, είναι η γλώσσα. Η νέα ‘‘μπάρα’’, γιατί ευτυχώς καταργήσαμε την παλιά, είναι το γλωσσικό φράγμα. Αυτό το καταλαβαίνουμε, το αισθανόμαστε, δεν αφορά όλους, αλλά μία σημαντική μερίδα. Πώς κάποιος θα έχει ισότιμες ευκαιρίες στην ελληνική κοινωνία, εάν δεν γνωρίζει ελληνικά; Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα κι από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης. Πώς ακριβώς θα υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία, αν δεν γνωρίζεις την γλώσσα της χώρας στην οποία ζεις και δραστηριοποιείσαι; Είναι μία σημαντική παράμετρος που πρέπει να επιλυθεί».

Αναφορικά με την συζήτηση που κάθε χρόνο ανακινείται αναφορικά με το καθεστώς λειτουργίας των μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων, ο Γενικός απάντησε: «αυτή τη στιγμή γενικώς στη μειονοτική εκπαίδευση, άρα και στα Ιεροσπουδαστήρια, το ελληνικό κράτος καταβάλλει την μισθοδοσία εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο έχει όλα τα δικαιώματα που έχουν και οι εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία. Το ελληνικό κράτος καταβάλλει επίσης πολλά ποσά για τη λειτουργία τους, όπως στα δημόσια σχολεία» και πρόσθεσε πως «σε πνεύμα διαλόγου και συνεννόησης βρίσκονται οι κατάλληλες ισορροπίες και οι κατάλληλες λύσεις».

Στο περιθώριο της συνέντευξης, τέλος, ο Γενικός Γραμματέας ανέδειξε τα θετικά στοιχεία από την θεσμοθέτηση των ιεροδιδασκάλων και του προϊσταμένου μειονοτικής εκπαίδευσης ΑΜΘ, μεταρρυθμίσεις που έγιναν την προηγούμενη δεκαετία.

ΠΗΓΗ: xronos.gr