Για πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού στη Σερβία τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000. Το τελευταίο 24ωρο 2.412 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον Sars Cov-2 ενώ κατέληξαν έξι ασθενείς. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, κάθε έκτος ασθενής χρειάζεται νοσηλεία γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία του συστήματος υγείας.

Σε συνάντηση των διευθυντών των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό με τον υπουργό Υγείας Ζλάντιμπορ Λόντσαρ αναφέρθηκε ότι στο Βελιγράδι υπάρχουν μόνο 300 ελεύθερες κλίνες οι οποίες αναμένεται να καταληφθούν μέχρι αύριο. Στα νοσοκομεία αναφοράς σήμερα νοσηλεύονται 2.014 ασθενείς εκ των οποίων οι 58 είναι διασωληνωμένοι.

Ο Σέρβος υπουργός ανήγγειλε την ένταξη στο σύστημα των Covid νοσοκομείων άλλων δύο κλινικών κέντρων στο Βελιγράδι και έτσι συνολικά πέντε νοσοκομεία θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της πρωτεύουσας.

Ο Ζλάντιμπορ Λόντσαρ προειδοποίησε ότι εξαντλούνται τα περιθώρια του συστήματος υγείας και αν συνεχιστεί αυτή η αυξητική τάση στην εμφάνιση των κρουσμάτων κορονοϊού θα καταστεί αδύνατο να παρασχεθεί η κατάλληλη νοσηλεία σε ασθενείς που πάσχουν από άλλα νοσήματα. Επιβαρυντικά λειτουργεί και το γεγονός ότι αυτήν την στιγμή 250 γιατροί και νοσοκόμοι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες.

Ο διευθυντής του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Βελιγράδι Μάριαν Ιβάνουσα ανέφερε ότι η επιδημική κατάσταση στη Σερβία , τις τελευταίες ημέρες, επιδεινώνεται με τους ταχύτερους ρυθμούς από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ζήτησε από την κυβέρνηση να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης της νόσου.

Η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς απέκλεισε, σε συνέντευξη Τύπου, το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων και δήλωσε ότι τα υφιστάμενα μέτρα αρκούν και θα εφαρμόζονται πλέον πιο αυστηρά.

Στην Σερβία μέχρι σήμερα νόσησαν 53.495 άνθρωποι και τα θύματα έφτασαν τα 850.

Δραματική είναι η κατάσταση και στο Κόσοβο όπου από χθες επιβεβαιώθηκαν 546 νέα κρούσματα και απεβίωσαν εννέα ασθενείς. Συνολικά μέχρι σήμερα στο Κόσοβο κατέληξαν από επιπλοκές του κορονοϊού 714 άνθρωποι.