Την επιβολή καθολικού lockdown σε ολόκληρη την χώρα από τις 6 π.μ. του Σαββάτου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμωνα με τον κ. Μητσοτάκη αυτό δεν θα είναι το ίδιο με το lockdown του Μαρτίου. θα ενεργοποιηθούν τα sms και θα είναι ανοικτά τα νηπιαγωγεία τα δημοτικά και τα σχολεία ειδικής αγωγής. Κλείνουν όμως γυμνάσια και λύκεια.

«Επέλεξα ένα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας για να καταδείξω με ατό τον τρόπο ότι οδηγός είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα», σημείωσε.

Θέλουμε σύμμαχους τους πολίτες, είμαστε μία ομάδα, πρόσθεσε τονίζοντας ότι θα δώσουμε έμφαση στα επιστημονικά δεδομένα.  Οι ανακοινώσεις έρχονται στον απόηχο της χθεσινής νέας έκρηξης κρουσμάτων και το τριπλό αρνητικό ρεκόρ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοινωσε 2646 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 18 θανάτους. Παράλληλα αυξήθηκαν οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, φτάνοντας χθες τους 179.

Να σημειωθεί ότι ανησυχεί ιδιαίτερα η μεγάλη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς πιέζεται το σύστημα υγείας.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας η πληρότητα στις κλίνες COVID σε ΜΕΘ αγγίζει το 72%.

Οι εξελίξεις αυτές στο μέτωπο της πανδημίας υποχρέωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να εισηγηθεί στην κυβέρνηση το γενικό lockdown, τη στιγμή μάλιστα που τα νέα μέτρα που ισχύουν από την περασμένη Τρίτη δεν έχουν προλάβει να αποδώσουν.

Την είδηση της επιβολής του καθολικού lockdown επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας αναφέροντας πως η κυβέρνηση έκανε δεκτή την πρόταση των λοιμωξιολόγων που πρότειναν καθολικό lockdown για έναν μήνα, με εξαίρεση τη λειτουργία των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.