Επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη απέστειλαν τα Επιμελητήρια των νομών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επισημαίνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου οι οποίες υποχρεωτικά κατεβάζουν “ρολά”, εάν τα supermarket πωλούν είδη πέραν των ειδών πρώτης ανάγκης κατά το δεύτερο lockdown.

Η επιστολή την οποία συνυπογράφουν ο κ. Μάρκος Δέμπας, πρόεδρος του Επιμελητήριου Καβάλας, ο κ. Στέφανος Γεωργιάδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας, ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, ο κ. Στυλιανός Μωραϊτης της Ξάνθης, οι κ. Νικόλαος Αγγελίδης και Αντώνιος Γραβάνης, Πρόεδρος του Εμπορικού- Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης αντίστοιχα, είναι η ακόλουθη:

“Με απόλυτο σεβασμό στα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, παρακαλούμε όπως διορθωθεί μία αστοχία, η οποία επηρεάζει σημαντικά τη μελλοντική βιωσιμότητα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, τα οποία τέθηκαν σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, σε πολλά super markets πωλούνται είδη που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες των τροφίμων και πρώτης ανάγκης, όπως είδη ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρικές συσκευές, αξεσουάρ αυτοκινήτων κα. Πρόκειται για είδη που πωλούνται από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες παραμένουν κλειστές κατόπιν κυβερνητικής εντολής και ως εκ τούτου οι ζημίες που υφίστανται μεγαλώνουν.

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Θέτουμε υπόψη σας τον συγκεκριμένο προβληματισμό και παρακαλούμε για τις ενέργειες σας, ώστε να αποφευχθεί αυτή η ιδιότυπη συνθήκη αθέμιτου ανταγωνισμού. Η συνθήκη αυτή θα αποφευχθεί μόνο εάν στα super markets επιτρέπεται η πώληση ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Ει δε μη, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου που σήμερα βρίσκονται στο καθεστώς αναστολής λειτουργίας θα οδηγηθούν στην οριστική διακοπή της δραστηριότητάς τους, αφού οι ανάγκες των καταναλωτών ικανοποιούνται εν μέσω της υγειονομικής κρίσης από τα super markets.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να προστατεύσετε εμπράκτως την επιχειρηματική κοινότητα του λιανικού εμπορίου, επιβάλλεται να αποκαταστήσετε την αδικία που συντελείται σε βάρος των επιχειρήσεων αυτών και ειδικότερα να υποχρεώσετε τα super markets να αποσύρουν άμεσα από τις προθήκες τους τα επίμαχα εμπορεύματα.

Το παρόν αίτημα υποβάλλεται κατόπιν διαβούλευσης των Επιμελητηρίων της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τους κατά τόπους συνδικαλιστικούς φορείς και ενώσεις του Εμπορικού κόσμου, ο οποίος επιδεικνύει απόλυτο σεβασμό στις υγειονομικές διατάξεις, επωμίζεται ένα σχεδόν αβάσταχτο οικονομικό βάρος ελέω περιορισμών και αν μη τι άλλο χρήζει δίκαιης μεταχείρισης από την κυβέρνηση σε αντιστοιχία μάλιστα και με τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.”