Η κυβέρνηση έχει καταρτίσει κατάλογο επιπρόσθετων μέτρων κατά της εξάπλωσης της Covid-19, αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τομισλάφ Ντόντσεφ σε συνέντευξή του στην Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση – ΒΕΤ. Όπως είπε, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών και των νεκρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση καταφέρνει να διαχειριστεί την κρίση. Όπως είπε, «Η εφαρμογή ενός γενικού Lockdown μετά από την δύσκολη άνοιξη, θα είναι ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για την οικονομία».

3.839 νέα κρούσματα Covid-19, θεραπεύτηκαν 727 άτομα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ενιαία Πύλη Πληροφοριών, το τελευταίο 24ωρο εξετάστηκαν 13.849 τεστ PCR και διαπιστώθηκαν 3.839 νέα κρούσματα Covid-19. Τα νέα κρούσματα ανέρχονται στο 28% του συνόλου των τεστ. Σε νοσοκομειακά ιδρύματα βρίσκονται 3.563 άτομα, από τα οποία τα 257 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, 727 άτομα θεραπεύτηκαν και 58 πέθαναν. Τα ενεργά κρούσματα είναι 47.172.

Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν στην Σόφια – 1.435, Πλόβντιφ – 382, Μπλαγκόεβγκραντ – 237, Βάρνα – 150, Γκάμπροβο – 131.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν μολυνθεί 72.184 άτομα, έχουν θεραπευθεί 23.436 και έχουν πεθάνει 1.576.

Δεν λειτουργεί η τραπεζαρία για τους άστεγους στο Ρούσε

Η τραπεζαρία των αστέγων του Βουλγαρικού Ερυθρού Σταυρού στο Ρούσε, η οποία φρόντιζε το φαγητό τους τους κρύους μήνες για περισσότερα από δέκα χρόνια, δεν θα λειτουργήσει λόγω των μέτρων κατά της Covid-19. Το Περιφερειακό Συμβούλιο του Ερυθρού Σταυρού της Βουλγαρίας αποφάσισε να διανείμει πακέτα με ξηρά τροφή στους άστεγους. «Τα προβλήματα των άστεγων γίνονται οξύτερα, καθώς ακόμη και η εγκατάστασή τους σε καταφύγια μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά από αρνητικό τεστ για κοροναϊό, το οποίο κανένας τους δεν μπορεί να πληρώσει», δήλωσε η Αντουανέτα Γιαμπανόζοβα από τον ΒΕΣ.

Η πανδημία αυξάνει την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης

Εάν δεν αντιμετωπιστεί το άγχος που προκαλεί η πανδημία, θα υπάρξει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, δήλωσε ο κοινωνικός ψυχολόγος Ιβάν Ιβανόφ σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστούν θεραπεία για τη συναισθηματική ταλαιπωρία που είναι αποτέλεσμα της κρίσης που προκαλεί η πανδημία Covid-19 και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν, τονίζει ο ψυχολόγος, τονίζοντας ότι έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία τα μηνύματα που απευθύνουν οι πολιτικοί ηγέτες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι καλοί ηγέτες παρέχουν ακριβείς και έγκαιρες πληροφορίες, επιτρέπουν στις τοπικές αρχές να αναλάβουν μέρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση της κρίσης, τη φροντίδα των πιο ευάλωτων ομάδων, των γιατρών, της αστυνομίας και των κοινωνικών λειτουργών. «Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί οργανισμός  για την ψυχική επιβίωση, επειδή, από κάθε άποψη, η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό λειτουργία υγιών ανθρώπων», δήλωσε ο ψυχολόγος.

Τα rapid test θα αντικαταστήσουν τα PCR

«Τα τεστ PCR θα θα αντικατασταθούν, σε ορισμένο βαθμό, από τα rapid test, τα οποία είναι επί του παρόντος μια καλή λύση¨, δήλωσε η υφηγήτρια Λιουμπομίρα Νικολάεβα από το Εθνικό Κέντρο Μολυσματικών και Παρασιτικών Νόσων. Σύμφωνα με την ίδια, τα τεστ PCR επιβαρύνουν το σύστημα, υπολογίζοντας πολλούς ανθρώπους ως άτομα επαφής, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι όλοι τόσο μολυσματικοί. «Η γνώμη μου, ως ιολόγου, είναι ότι η αξιοπιστία των rapid test αντιγόνων είναι πολύ καλή». Σύμφωνα με την Νικολάεβα, οι περισσότεροι άνθρωποι διατηρούν τα αντισώματά τους για τουλάχιστον πέντε μήνες και ο κίνδυνος να αρρωστήσουν και πάλι είναι ελάχιστος.

Διαμαρτυρία ενάντια στο κλείσιμο του τμήματος μεταμοσχεύσεων

Το Κίνημα BOEC πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά στο νοσοκομείο Alexandrovska της Σόφιας, για να εκφράσει την αντίθεσή του  κατά της απόφασης της διοίκησης του νοσοκομείου να κλείσει το μοναδικό θάλαμο μεταμόσχευσης στη Βουλγαρία και να το μετατρέψει σε θάλαμο για τους ασθενείς της Covid-19. «Πρόκειται για έγκλημα, γενοκτονία, δολοφονία», δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γκεόργκι Γκεοργκίεφ. Ο Γκεοργκίεφ διευκρίνισε ότι είναι δωρητής και ότι γνωρίζει ανθρώπους που ζουν μια δεύτερη ζωή. «Θα αγωνιστούμε για τους ανθρώπους που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις και για το δικαίωμά τους στη ζωή», δήλωσε ο αρχηγός του Κινήματος.