Γυμναστές από τέσσερις χώρες έλαβαν μέρος σε μια «φιλική» συνάντηση στο Τόκιο, την Κυριακή (8/11). Πρόκειται για έναν αγώνα, με στόχο να δείξει στον κόσμο ότι η Ιαπωνία μπορεί να διεξαγάγει με ασφάλεια το καλοκαίρι του 2021, τους Ολυμπιακούς Αγώνες που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τριάντα γυμναστές από την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων του Ιάπωνα, Κοχέϊ Ουτσιμούρα και του Ρώσου, Νικίτα Ναγκόρνι, συμμετείχαν στην πρώτη διεθνή διοργάνωση σε έναν Ολυμπιακό χώρο του Τόκιο μετά την αναβολή της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη.

Αυτός ο αγώνας, θεωρείται ως κρίσιμη και δοκιμαστική διοργάνωση, δεδομένου ότι οι αθλητές θα ταξιδεψουν και θα διαγωνισθούν στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, που αναμένεται να διεξαχθούν με περισσότερους από 11.000 αθλητές στο Τόκιο τον επόμενο Ιούλιο.

Στο εναρκτήριο μήνυμα, του ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, τόνισε τα στοιχήματα για τη συνάντηση, η οποία φάνηκε να απειλείται προς στιγμήν, καθώς ο Ουτσιμούρα αναφέρθηκε ψευδώς, ως «θετικός» στον κορονοϊό.

«Δίνετε ένα παράδειγμα, ότι ο αθλητισμός μπορεί να οργανωθεί με ασφάλεια ακόμη και υπό συνεχείς περιορισμούς υγείας. Και μας δίνετε εμπιστοσύνη στην προετοιμασία μας για μελλοντικά γεγονότα, ιδίως φυσικά με την προσοχή στους αναβληθέντες Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020», τόνισε ο Μπαχ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.

Οι περίπου 2.000 θεατές θερμομετρήθηκαν κατά την είσοδο τους στο στάδιο και έκαναν χρήση αντισηπτικών μέσων, ενώ χειροκροτούσαν με ενθουσιασμό, αλλά δεν φώναζαν, έχοντας επίγνωση των μέτρων. Ο Ουτσιμούρα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας «Αλληλεγγύη» (σ.σ. η έτερη ομάδα ήταν η «Φιλία»), είπε ότι η συνάντηση ξεπέρασε τον αθλητισμό:

«Είναι σημαντικό να εργασθούμε για τους Ολυμπιακούς του επόμενου έτους, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε αθλητές που δίνουν ελπίδα και όνειρα».

Οι γυμναστές, που υπεβλήθησαν επί καθημερινής βάσης σε ελέγχους για τον κορονοϊό, φορούσαν μάσκες καθώς βάδιζαν στο γυμναστήριο πίσω από τις σημαίες. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί αθλητές, εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους για τα περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση (σ.σ. αυστηρά από το ξενοδοχείο στο στάδιο), ο Ααμερικανός γυμναστής, Γιουλ Μουλντάουερ, δήλωσε χαρούμενος που αγωνίσθηκε ξανά:

«Για να συνεχίσουμε τους αγώνες, για να συνεχίσουμε την Ολυμπιακή χρονιά, πρέπει να είμαστε πιο ασφαλείς από ό, τι θα περίμενε κανείς».