«Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των έξι χωρών εταίρων (Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία) στο δρόμο τους προς την ΕΕ, αλλά πρέπει επίσης να αναλάβουν την ευθύνη και να ακολουθήσουν τη διαδικασία μεταρρύθμισης». Αυτό δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχάριεβα σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντηση σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπούγιαρ Οσμάνι.

Οι συνομιλίες, μέρος της κοινής προεδρίας της Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ήταν προπαρασκευαστικές για τη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου αύριο, δήλωσε η δημοσιογράφος μας Τόνια Ντιμίτροβα. Η Ζαχάριεβα επιβεβαίωσε τη θέση της χώρας μας ότι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ασχοληθούν με τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους και ότι ο γείτονάς μας πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρητορική μίσους.

Την Παρασκευή, η Βουλγαρία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς δεν εγγυάται την προστασία των συμφερόντων της Βουλγαρίας. Στο επίκεντρο της θέσης της Βουλγαρίας στις συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ της Βόρειας Μακεδονίας είναι το αίτημα για εφαρμογή της Συνθήκης και της Θέσης-πλαισίου του κοινοβουλίου από το 2019. Η Βουλγαρία επιμένει τα Σκόπια να σταματήσουν τους ισχυρισμούς για αναγνώριση της λεγόμενης «Μακεδονικής μειονότητας» στη χώρα μας και να χρησιμοποιηθεί η φράση «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αναγνώριση από τη βουλγαρική πλευρά της ύπαρξης της λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας».