*Γράφει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Χωρίς ίχνος πρόθεση υποκατάστασης των συντεταγμένων θεσμικών εκπροσώπων και υπηρεσιών του κράτους, τα γεγονότα σίγουρα οδηγούν σε μία και μόνη συμπερασματική θέση: οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ΟΛΙΚΟ LOCKDOWN!

Τόσο η συνεχώς ανοδική πορεία των κρουσμάτων παρ’ όλη την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων, η αύξηση των θανάτων και ιδιαίτερα η ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων συνανθρώπων μας στις ΜΕΘ που έχουν πιέσει ασφυκτικά το σύστημα υγείας της χώρας, δείχνουν ξεκάθαρα ότι στο τραπέζι των αποφάσεων τίθεται πλέον η ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ σε όλη την επικράτεια.

Ουδείς πλέον μπορεί να συζητά για το πότε θα αρθούν περιοριστικά μέτρα, όταν οι κλιματολογικές συνθήκες  στη Βόρεια Ελλάδα είναι τέτοιες που ευνοούν στην μετάδοση της νόσου.

Παράλληλα η αλόγιστη χρήση των SMS που πλέον έχουν επικρατήσει ως “εικονικό μέσο εξόδου στην καραντίνα”, δείχνει πως ιδιαίτερα οι νέοι αδιαφορούν για την επικίνδυνη εξέλιξη της νόσου και δεν πειθαρχούν στην επίκληση του κράτους για περιορισμό της κυκλοφορίας, των επαφών και των συναλλαγών ως μέσο αναχαίτησης της πανδημίας.

Επίσης, οι υποτιθέμενες “εμπορικές” μετακινήσεις επαγγελματιών σε περιοχές συγγενικών προσώπων, έχουν αυξήσει δραματικά τα κρούσματα ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες που στην αδημονία τους να δουν παιδιά και εγγόνια, “πληρώνουν το μάρμαρο” με προσβολή του ευάλωτου ανοσοποιητικού συστήματός τους και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε θαλάμους ΜΕΘ.

Ολα αυτά, σε συνάρτηση με τα όσα συνέβησαν τους προηγούμενους μήνες, με την ελεύθερη διακίνηση τουριστών απο χώρες με βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο και κυρίως απο τα Βαλκάνια, που φαινεται να έχουν διασπείρει τη νόσο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη, κάνουν την κατάσταση εκρηκτική έως και πολύ επικίνδυνη!

Με απλά μαθηματικά, το τελευταίο “χαρτί” της επιτροπής των επιδημιολόγων και λοιμοξιολόγων είναι να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την ΟΛΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, με ότι συνεπάγεται αυτή για την ατομική, οικονομική και κυρίως ψυχολογική μας κατάσταση.

Το όριο της 30ης Νοεμβρίου, θεωρώ ότι ήδη έχει ξεχαστεί απο την κυβέρνηση, μιας και απαιτούνται με τα νέα νυχτερινά περιοριστικά μέτρα, τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες για να αποδώσουν! Πρακτικά οδηγούμαστε στις 15-20 Δεκεμβρίου και άρα, κανείς δεν μπορεί να συζητά για άρση των περιοριστικών μέτρων για τις εορτές των Χριστουγέννων.

Ηδη, άλλες χώρες της Ευρώπης, κάνουν λόγο για lockdown μέχρι και τους πρώτους ανοιξιάτικους μήνες, παρ’ όλο που το χαρμόσυνο νέο της έλευσης του εμβολίου και της άμεσης παραγγελίας που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου, δημιούργησαν αισιοδοξία.

Ενας εμβολιασμός, όσο και γρήγορα να ξεκινήσει, δεν σημαίνει και άμεση ανάσχεση του κινδύνου. Αρα, τα μέτρα θα μείνουν υπο οποιαδήποτε μορφή μέχρι και εκείνη τη χρονική στιγμή που η όποια άρση τους, έμμεση ή άμεση θα διασφαλίζει τη δημόσια υγεία.

Εύχομαι να διαψευσθώ πλήρως και η δημοσιογραφική μου εκτίμηση απο την ανάγνωση των ελληνικών και ξένων ιατρικών συμπερασμάτων να είναι απόλυτα λανθασμένη.

Απεύχομαι να μείνουμε καιρό μακριά και να χάσουμε την ανθρώπινη επαφή που μας κρατά ζωντανούς!

Εύχομαι σε όλους μας αυτοσυγκράτηση, σύνεση, πειθαρχία και δύναμη στις δύσκολες υγειονομικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά ημέρες που μας περιμένουν…

Εδώ θα είμαστε… και θα τα λέμε!