«Με νύχια και με δόντια αντέχει ακόμη το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και αντέχει με βάση τις προσπάθειες των γιατρών ιδιαίτερα όλων αυτών που είναι στην πρώτη γραμμή», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας το μέλος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Θράκης (ΕΙΝΟΚΥΘ), Σάββας Δευτεραίος.

Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα κρεβάτια, αλλά το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το πρώτο ζήτημα είναι να μη φτάσουμε στη ΜΕΘ, και το δεύτερο είναι εάν φτάσουμε στη ΜΕΘ να υπάρχουν γιατροί για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά.

«Είναι μια δύσκολη κατάσταση από την πρώτη καραντίνα, είναι μια επιδείνωση της κατάστασης είναι πιο άγριο το κύμα της πανδημίας αυτήν την στιγμή τουλάχιστον σε αριθμούς», είπε ο κ. Δευτεραίος αναφερόμενος στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και πρόσθεσε: «’Ισως ποιοτικά είναι λίγο πιο ελαφριά τα πράγματα και μάλλον αυτό οφείλεται στο ότι συναντάμε περισσότερους νέους μικρής ηλικίας χωρίς υποκείμενα νοσήματα να εκδηλώνουν τη νόσο και να αντέχουν καλύτερα, να μη χρειάζονται οξυγόνο, ή διασωληνώσεις και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

Όσον αφορά την ένταξη των ιδιωτικών γιατρών στο ΕΣΥ, ο κ. Δευτεραίος είπε ότι «η πανδημία αντιμετωπίζεται με σχέδιο και με σχεδιασμό κεντρικό σε επίπεδο κράτους. Θα πρέπει δηλαδή το υπουργείο να οργανώσει μαζί την Α’θμια, Β’θμια και την Γ΄θμια υγεία, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει αυτήν την πανδημία. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να επιστρατευτεί όλος ο ιδιωτικός τομέας και να προσφέρει πραγματικά και άμεσα -καθώς υπάρχει και εμπειρία και γνώση- σε ένα σύστημα που θα αντιμετωπίσει αυτήν την πανδημία και θα μειώσει την εξάπλωση της σε βαθμό εξάλειψης της», και τόνισε πως «δεν είναι ευκαιρία για πλουτισμό, είναι ένας αγώνας δρόμου και θυσίας και τίποτε άλλο».

Σύμφωνα με το μέλος της ΕΙΝΟΚΥΘ, ήδη έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ και έχει επιδοθεί λίστα με τα ονόματα των ιδιωτικών γιατρών που δραστηριοποιούνται στην Αλεξανδρούπολη, ενώ υπάρχουν μετακινήσεις ειδικοτήτων μέσα στο νοσοκομείο προς τις μονάδες Covid για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν κρούσματα και ύποπτες περιπτώσεις κορονοϊού.

ΠΗΓΗ: ert.gr