Μέσα στη δίνη της πανδημίας, μέσα στο “μαύρο” των ειδήσεων, την προσμονή μιας ηλιαχτίδας απο ένα εμβόλιο για να απελευθερωθούμε, έρχονται ειδήσεις και νέα, απο τα παιδιά των Ελλήνων, τα δικά μας παιδιά, που μεγαλουργούν στο εξωτερικό και κάνουν περήφανη την οικογένειά τους, αλλά και την πατρίδα τους!

Ο λόγος, αυτή τη φορά για την Ξανθιώτισσα Κατερίνα Ζάχου, κόρη του Φώτη Ζάχου και της Γιάννας Βογιατζοπούλου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη, την πόλη του πολιτισμού και των χιλίων χρωμάτων!

Αυτά φαίνεται, μαζί και με γονίδια ήταν η αιτία να γίνει η όμορφη ξανθιωτοπούλα μία ευπρεπής μουσειολόγος και μάλιστα με έδρα τη Βενετία.

Η Κατερίνα Ζάχου λοιπόν,  είναι μουσειολόγος και υπεύθυνη πολιτιστικών υπηρεσιών με έδρα τη Βενετία. Είναι μέλος της επιμελητικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου της Ιταλίας, διοργανώνοντας μεγάλης κλίμακας εκθέσεις τέχνης και αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Βενετίας. Επιλέχθηκε για το πρόγραμμα ανταλλαγής επιμελητών NEΩN 2020 στο Λονδίνο, που διοργανώθηκε από τη Γκαλερί Whitechapel σε συνεργασία με τον οργανισμό NEΩN.


Έλαβε Μεταπτυχιακό στη Μουσειολογία και Πολιτιστική Διοίκηση από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Τμήμα Μηχανικών, ΑΠΘ, και πτυχίο στην Ελληνική Φιλολογία από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Έχει πολυεπιστημονικό υπόβαθρο στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη μόδα. Εκτός από την επιμελητική της δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, εργάζεται σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα ως συντάκτης, πολιτιστικός ερευνητής και αρχειοφύλακας. Επιπλέον, έχει οργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχει εφαρμόσει εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα ως εκπαιδευτής μουσείων.

Ποιον δεν κάνει υπερήφανους η πολυπράγμων Κατερίνα;

-Αξια κορίτσι μας, Ξανθιώτισσα, Ελληνίδα, Θρακιώτισσα!

-Και μαζί σου, άξια όλα τα παιδιά μας, που δυστυχώς διαπρέπουν εκτός Ελλάδας, η οποία κρατά τις πόρτες της “κλειστές” στους εξαίρετους Έλληνες επιστήμονες!