Στο δικό της “αμανέ” η Τουρκία, που όχι μόνο δεν σταματά την προκλητική της στάση, αλλά εγείρει ξανά ζήτημα αποστρατικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου, μεταξύ αυτών και η Σαμοθράκη, επικαλούμενη την Συνθήκη της Λωζάννης. Η Τουρκία, με τρεις νέες Navtex που εκδόθηκαν χθες από την Υδρογραφική Υπηρεσία της Σμύρνης, θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατικοποίησης έξι νησιών του Αιγαίου.

Έτσι, μετά τις παράνομες έρευνες του Ορούτς στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα τώρα κατηγορεί την Αθήνα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης, επαναφέροντας στο τραπέζι το αίτημα για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών. Συγκεκριμένα, οι ναυτικές οδηγίες αφορούν την Ικαρία, την Πάτμο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ανανέωσε και τη Navtex της για τις έρευνες του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Ελλάδα να απαντά μέσω του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, πως η Άγκυρα δυναμιτίζει την προοπτική για διάλογο με την Ελλάδα. «Η Τουρκία, δηλαδή, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, διαρκώς εντείνει τις παράνομες ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», σημείωσε χαρακτηριστικά.