«Ανάστατοι είναι εκατοντάδες ελαιοπαραγωγοί της περιφέρειάς μας και τα ΚΥΔ της περιφέρειάς μας γιατί δεν γίνονται δεκτές οι αιτήσεις ενίσχυσης που υποβάλλονται μέσο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΑΤ», υποστηρίζουν με ανοιχτή επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη της ΠΑΜΘ τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης – εκλεγμένοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο αν. Μ.Θ..

“Δόθηκε η δυνατότητα στους παραγωγούς κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που διαθέτουν καλλιέργειες ελιάς να υποβάλουν αίτηση από τις 17 έως τις 27.11.2020. Η επιδότηση κυμαίνεται – ανάλογα με το μέγεθος των ελαιώνων – από 300 –4000 €/εκμετάλλευση”, αναφέρεται στην επιστολή, και σημειώνεται: “Η ιδιότητα αυτή αποδεικνύεται από την εγγραφή / χαρακτηρισμό τους ως Κατά Κύριο Επάγγελμα Αγρότες (ΚΚΕΑ) στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), όπως τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (φορολογικό έτος 2019, όπως ορίζει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος”.

Σύμφωνα με τους αιρετούς της Λαϊκής Συσπείρωσης: “Όπως πληροφορηθήκαμε, η αρμόδια Υπηρεσία για την υλοποίηση του προγράμματος προμηθεύτηκε το σχετικό αρχείο από το ΥΠΑΑΤ ηλεκτρονικά στις 15.10.2020 και το χρησιμοποίησε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου γίνονται οι αιτήσεις στο πρόγραμμα. Όποιος – σύμφωνα με το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ– τηρείται σαν ‘Κατά κύριο Επάγγελμα Αγρότης’, μπορεί να κάνει ηλεκτρονική αίτηση στο πρόγραμμα. Όποιος δεν είναι βρίσκεται στο αρχείο αυτό, δεν μπορεί να κάνει αίτηση».

Όταν άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, όμως, σύμφωνα με τους περιφερειακούς συμβούλους, υπήρξε ασυμφωνία στοιχείων του ΥΠΑΑΤ με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο μέρος των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγών να μη μπορεί να υποβάλει αίτηση.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην ίδια την πρόσκληση, αναφέρουν: «Η πρόσκληση από την μια πλευρά ζητά την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για το φορολογικό έτος 2019, αλλά την ζητά στην λήξη της φορολογικής δήλωσης (δηλαδή στο τέλος του καλοκαιριού του 2020). Για να μπορεί να ζητήσει ένας αγρότης όμως την εγγραφή στο ΜΑΑΕ με τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2019, πρέπει να τα έχει πρώτα στα χέρια του. Αυτό γίνεται μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και κατά κανόνα μέσα στους φθινοπωρινούς μήνες του 2020 – ανάλογα πότε και για ποια χρήση την χρειάζεται ο αγρότης. Επομένως, στην λήξη των φορολογικών δηλώσεων βρίσκονται ακόμα τα στοιχεία του προηγούμενου φορολογικούς έτους μέσα στο Μητρώο του ΥΠΑΑΤ. Αυτά, σταδιακά αντικαθίστανται από τα καινούργια.
Για να μπορεί να ενημερωθεί το αρχείο του ΥΠΑΑΤ με τα επίκαιρα στοιχεία, πρέπει να δοθεί ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους ελαιοπαραγωγούς να εγγραφούν στο ΜΑΑΕ με τα στοιχεία του φορολογικού έτους 2019.”

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Τρέλλης, Γιάννης Στεφανίδης και Θεόδωρος Συμεωνίδης, καλούν την Περιφέρεια: “Να παρέμβει άμεσα προς το ΥΠΑΤ ώστε να δοθεί παράταση της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης και ταυτόχρονα να κοινοποιηθεί νέα ημερομηνία μέχρι την οποία θα μπορεί να έχει γίνει η εγγραφή των αγροτών με τα επίκαιρα στοιχεία στο ΜΑΑΕ για να έχει αντίκρισμα».

ΠΗΓΗ: ert.gr