Η επιδημιολογική κατάσταση θα παραταθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, δήλωσε σε έκτακτο μπρίφινγκ στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας Κωσταντίν Άνγκελοφ. Τα πιο αυστηρά επιδημικά μέτρα θα ισχύουν από το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Με εντολή του υπουργού επιβάλλονται οι εξής περιορισμοί:

-Διακόπτονται τα μαθήματα, με φυσική παρουσία, σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, η λειτουργία των παιδικών σταθμών και όλες οι ομαδικά οργανωμένες υπηρεσίες για τα παιδιά.

-Απαγορεύονται όλες οι ομαδικές και δημόσιες εκδηλώσεις, ομαδικές πολιτιστικές και διασκεδαστικές εκδηλώσεις, η διεξαγωγή συνδιασκέψεων, σεμιναρίων και διαγωνισμών με την φυσική παρουσία των συμμετεχόντων.

– Σταματούν οι επισκέψεις στα γυμναστήρια και όλα τα αθλητικά γεγονότα και προπονήσεις για πρόσωπα ηλικίας έως 18 χρονών. Εξαίρεση είναι δυνατή για αθλητικά γεγονότα που έχουν ήδη αρχίσει. Όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις για άτομα ηλικίας άνω των 18 χρονών θα διεξάγονται χωρίς κοινό.

-Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή και η διοργάνωση ιδιωτικών εορτασμών και συγκεντρώσεων με περισσότερα από 15 άτομα.

-Κλείνουν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

– Διακόπτεται η λειτουργία των κέντρων εστίασης και διασκέδασης, επιτρέπονται μόνο οι προμήθειες τροφίμων.

-Σταματούν οι επισκέψεις στις αίθουσες τυχερών παιχνιδιών και τα καζίνα.

-Απαγορεύονται οι εκδρομές και όλα τα είδη ομαδικών ταξιδιών.

-Οι επισκέψεις στα εμπορικά κέντρα επιτρέπονται μόνο σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων, οπτικά, φαρμακεία, καταστήματα ειδών διατροφής, τράπεζες, γραφεία εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ταχυδρομεία. Τα μικρά καταστήματα εξακολουθούν να λειτουργούν υπό τους ισχύοντες όρους – τήρηση απόσταση και χρήση προστατευτικών μασκών. Εξαίρεση γίνεται και για τα θέατρα, τα οποία θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με κάλυψη έως 30% των θέσεων στις αίθουσες και αυστηρή τήρηση των αντιεπιδημικών μέτρων.

-Ναοί, πάρκα και κήποι παραμένουν ανοιχτοί, δε θα επιβάλλεται βραδινή ώρα για περιορισμό της μετακίνησης.

«Με την εισαγωγή των μέτρων, κατά τη γνώμη μου, θα κατορθώσουμε να σταθεροποιήσουμε τη νοσηρότητα», είπε στο μπρίφινγκ ο γενικός επιθεωρητής υγείας υφηγητής Άνγκελ Κούντσεφ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι, σύμφωνα με την κατάταξη για την αυστηρότητα των μέτρων, που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τους ισχύοντες περιορισμούς η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των κρατών με 70-75% αυστηρότητα των αντιεπιδημικών μέτρων. «Ελπίζουμε μ’ αυτόν τον τρόπο να αναχαιτίσουμε την υψηλή νοσηρότητα (πάνω από 600 ασθενείς ανά 100 χιλιάδες – σ. σ.). και να εξασφαλίσουμε σε κάθε βουλγαρική οικογένεια ήσυχη υποδοχή των λαμπρών εορτών στα τέλος του έτους», είπε ο υφηγητής Κούντσεφ.

Μείωση της νοσηρότητας θα επέλθει το νωρίτερο στα τέλη της δεύτερης εβδομάδας από την εφαρμογή των νέων μέτρων. Η μείωση της θνησιμότητας αναμένεται στα τέλη της τρίτης εβδομάδας, όπως δείχνουν οι αναλύσεις του Εθνικού Επιχειρησιακού Αρχηγείου και οι παρατηρήσεις από τα άλλα κράτη. «Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, για να μπορεί το σύστημα υγείας να αντέξει στις πιέσεις», είπε στο μπρίφινγκ ο πρόεδρος του Εθνικού Επιχειρησιακού Αρχηγείου Καταπολέμησης του κοροναϊού στρατηγός καθ. Δρ Βεντσισλάβ Μουταφτσίισκι. «Η ανθρώπινη ζωή είναι η απόλυτη αξία, ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες ζημιές. Εμείς, ως γιατροί, δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε άλλη αξία πέρα από αυτή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ανοίγουν νέα τρία κέντρα εξασφάλισης αναρρωτικού πλάσματος αίματος στο Πλόβντιβ, τη Στάρα Ζαγκόρα και το Πλέβεν, ανακοίνωσε ο Δρ. Ασέν Μπάλτοφ, διευθυντής του νοσοκομείου «Πιρογκόφ». Τα κέντρα αυτά προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα στη Σόφια και τη Βάρνα.

Νέα μέτρα για τους κλεισμένους κλάδους της οικονομίας

«Πραγματικά ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση με πολλούς συμβιβασμούς. Όλοι είχαν ανησυχίες, αλλά θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε όλα τα μέτρα υποστήριξης, ώστε κανένας να μην αντιμετωπίζει την κατάσταση μόνος του», είπε στο μπρίφινγκ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ντενίτσα Σάτσεβα. Συνεχίζονται τα μέτρα «60/40» και «80/20» για την κάλυψη των μισθών των εργαζομένων στους οικονομικούς τομείς που αναγκάζονται να διακόψουν την λειτουργία τους. «Σε ετοιμότητα είναι και οι συνάδελφοι στην Υπηρεσία Απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε άδεια άνευ αποδοχών, με μέσο εισόδημα έως 465 ευρώ, θα μπορούν να επωφεληθούν από τον κατώτατο μισθό», εξήγησε η υπουργός.

«Για να αναπτύσσεται η οικονομία, πρέπει να έχουμε υγιείς εργαζόμενους. Ο κλάδος του εμπορίου παραμένει εξ’ ολοκλήρου ανοιχτός», είπε στο μπρίφινγκ ο υπουργός Οικονομίας Λατσεζάρ Μπορίσοφ. «Εγγυόμαστε τις προμήθειες, την παραγωγή και τη βιομηχανία, με εξαίρεση τη λειτουργία των μεγάλων εμπορικών κέντρων», τόνισε ο υπουργός.