Ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, βρίσκεται σε κίνδυνο επιδημιολογικού φορτίου μεταξύ άλλων περιοχών, σύμφωνα με τα επίσημα ανακοινωθέντα, του ΕΟΔΥ.

Και οι πέντε νομοί της Περιφέρειας, δίνουν σημαντικά στοιχεία θετικότητας στον φονικό ιό και η κατάσταση κρίνεται απο τους επιστήμονες άκρως ανησυχητική, με την κυβέρνηση να εντάσσει τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Εβρο, στις περιοχές εκείνες που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες.

Η παράταση των υφιστάμενων μέτρων έως τα ξημερώματα της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου ήταν μία απόφαση που βασίστηκε σε ένα και μόνο γεγονός, ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα παραμένει υψηλό, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα επιβαρυμένες είναι 18 περιοχές: η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα.

Προειδοποίησε ότι αστοχίες ή μη τήρηση των μέτρων και σε άλλες περιοχές μπορεί να τις φέρει στην ίδια θέση με τις προαναφερόμενες.

Ιδιαίτερη ανησυχία, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, δηλαδή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η πιστή τήρηση των μέτρων σε αυτές τις περιοχές είναι επιβεβλημένη.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δήμαρχο Πατρέων Κωνσταντίνο Πελετίδη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, γεγονός που επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες και ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλλουν σε αυτό.

Οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων συνεχίζονται σε όλη τη χώρα. Τις τελευταίες 20 ημέρες, οι αρμόδιοι φορείς έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 1.341.961 ελέγχους, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν εντοπιστεί 34.429 περιπτώσεις παράβασης και έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 6.157.127 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας συνολικά 1.005 ημερών.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Επανέλαβε ότι είναι πρόωρη αυτή τη στιγμή η συζήτηση για την άρση του lockdown και για το τι θα ισχύσει την περίοδο των εορτών. Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως και σε όλη την Ευρώπη και σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σημείωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Για τις επόμενες 10 ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας, στη σωστή εφαρμογή τους».