Στις 25 Νοεμβρίου όλος ο κόσμος σημειώνει τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η ημερομηνία καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1999. Τότε ο παγκόσμιος οργανισμός κάλεσε τις κυβερνήσεις, τις διεθνείς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να κάνουν δραστηριότητες, που στρέφονται στην καλύτερη ενημέρωση της κοινωνίας για το πρόβλημα.

Στη Βουλγαρία η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θα σημειωθεί με μια σειρά πρωτοβουλιών επί 16 ημέρες, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, όταν είναι η Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (επίσης καθιερωμένη από τον ΟΗΕ). Διοργανωτής είναι η ομάδα του Βουλγαρικού Ταμείο για τις Γυναίκες. Το αρχικό γεγονός είναι σήμερα, 25 Νοεμβρίου, στις 18:30, όταν θα γίνει η online πρεμιέρα του πρώτου ως προς το είδος του άλμπουμ «Οι αιώνιες επιτυχίες της Βουλγαρίας». Οι τίτλοι που συμπεριλαμβάνονται στο άλμπουμ είναι κάποια από τα πιο αγαπητά βουλγαρικά ποπ και ροκ τραγούδια – «Το δικό μου ανδρικό κορίτσι», «Ο πόνος αριστερά». «Να σε λαχταρώ», «Πλούτος»… Στην ουσία όμως δεν υπάρχει μουσική, ο τίτλος ξεγελάει, αλλά ασφαλώς προκαλεί ενδιαφέρον.

«Οι 11 «επιτυχίες» ηχούν έτσι όπως τις ακούνε εκατομμύρια γυναίκες στη Βουλγαρία και με τρόπο, με τον οποίο δεν έχουν ακουστεί στο ραδιόφωνο, για παράδειγμα. Είναι μονόλογοι βιαστών προς γυναίκες-θύματά τους. Εκτελούνται από ηθοποιούς, αλλά τα λόγια είναι αυθεντικά. Είναι εκφράσεις ταπείνωσης και κοροϊδίας απέναντι στις γυναίκες, που δείχνουν πώς ο έρωτας καμιά φορά μετατρέπεται σε επιθετικότητα. Τα κείμενα περιγράφουν περιπτώσεις διαφορετικών ειδών βίας. Δυστυχώς, σ’ αυτές είναι δυνατό ο καθένας να αναγνωρίσει γνωστούς και φίλους του» – είπε η Γκεργκάνα Κούτσεβα, εκπρόσωπος του Βουλγαρικού Ταμείου για τις Γυναίκες. Σε ειδικό γεγονός στη σελίδα του οργανισμού στο Facebook θα δημοσιευθούν οι ηχογραφήσεις, προσιτές για ακρόαση online, και στη συνέχεια θα κυκλοφορήσουν σε βινύλιο.

Η αποστολή αυτού του πρότζεκτ είναι να υπενθυμίσει τη ζοφερή στατιστική – κάθε δύο εβδομάδες μια γυναίκα σκοτώνεται, ενώ ακούει παρόμοιους μονολόγους. Κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατομμύριο γυναίκες στη Βουλγαρία από όλες τις ηλικίες γίνονται θύματα βίας. Κάθε χρόνο δεκάδες Βουλγάρες σκοτώνονται από νυν ή πρώην συζύγους ή παρτενέρ τους και από την πανδημία, που ονομάζεται βία κατά των γυναικών.

Από το Βουλγαρικό Ταμείο για τις Γυναίκες θέλουν να στρέψουν την προσοχή της κοινωνίας και σε άλλο ανησυχητικό γεγονός – οι περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών συχνά υποτιμούνται, αποσιωπούνται, ακόμη και ανέχονται. Είναι ζήτημα νοοτροπίας, ανατροφής ή έλλειψη εμπάθειας; Οτιδήποτε και να είναι ο λόγος, πιθανόν θα μπορούσε να ξεπεραστεί με τη θέληση και τις προσπάθειες όλων μας.