Μπορεί το Υπουργείο Πολιτισμού να δείχνει μεγαλύτερη μέριμνα σε αμιγώς τουριστικά μέρη, προκειμένου να είναι και το οικονομικό αντιστάθμισμα ανάλογο, όμως ο αρχαιολογικός πλούτος είναι διάχυτος σε ολόκληρη τη χώρα, έτσι και στη Θράκη!
Τα αρχαία Αβδηρα, η Μαρώνεια, και τόσοι άλλοι τόποι στην μαρτυρική γη των Θρακών, δείχνουν τον πολιτισμικό και πολιτιστικό πλούτο, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα δε διαπιστωμένα αλλά ακόμη θαμμένα αρχαιολογικά στοιχεία, δείχνουν την έλλειψη πολιτικής βούλησης αυτής της χώρας και του αρμόδιου Υπουργείου, να επενδύσει στην ανάδειξη του πλούτου αυτού, επιλέγοντας την εύκολη λύση κάποιων ήδη γνωστών και ανταποδοτικών περιοχών!
Αλλά εμείς, θα εμείνουμε, θα επιμείνουμε, θα πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση, η Θράκη, η ιστορία της, να αναδειχθούν, έτσι όπως της αξίζει!
Και η ιστορία της, είναι η καλύτερη άμυνα, αλλά και το καλύτερο όπλο, στις επιθέσεις που δέχεται η περιοχή μας, απο παντού.

Ο ΜΟΛΟΣ  

Το 2004, σύμφωνα με την Αρχαιολόγο Προισταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ξάνθης κας Καλλιντζή Κωνσταντίνας, ήρθε η ώρα να ξεκινήσει μια σωστική ανασκαφή στην περιοχή Μόλος, στις παρυφές του παραλιακού οικισμού Αβδήρων, σε ένα οικόπεδο ιδιωτικό, όπου υπήρχαν κάτι «λιθοσωροί».
Γνωστό το μέρος από το 1984, όταν είχε βρεθεί από τον αρχαιοφύλακα Βασίλη Κατσίκα ένα μαρμάρινο θυμιατήριο με επιγραφή.
Για πρώτη φορά το 1991 – αναφέρει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα – κάναμε μικρή δοκιμαστική τομή και αποκαλύφθηκε μια κυκλική αποθηκευτική κατασκευή, ένα σιλό. Ήταν φανερό ότι επρόκειτο για μεγάλο κτήριο. Καλό θα ήταν να ανασκαφεί. Δεν είναι όμως πάντα εφικτό να κάνουμε τις ανασκαφές όταν τις θέλουμε εμείς, ούτε όταν τις θέλουν οι ιδιοκτήτες.
Έτσι, οι επιθυμία μας κοιμήθηκε χρόνους πολλούς…
Η κ. Καλλιντζή Κωνσταντίνα

Έπρεπε να περάσουν πάνω από δεκαετία για να ακουστεί η ανασκαφική σκαπάνη ανάμεσα στους «λιθοσωρούς».

Τότε λοιπόν, το 2004, με τη Μαρία Χρυσάφη, ξεκινήσαμε την σωστική αυτή έρευνα, η οποία δεν στάθηκε φειδωλή σε πληροφορίες: αποκαλύφθηκε μία έπαυλη του 4ου αι. μ.Χ., με χώρους αποθηκευτικούς, και χώρους συμποσίων, με λουτρό και γενικά ό,τι χρειαζόταν ο κάτοικος εκείνης της εποχής για να είναι αυτάρκης έξω από την πόλη του.
Επισήμανση 1. Τον ίδιο χώρο έχουν θεωρήσει κατάλληλο για τις παραθεριστικές τους κατοικίες πλήθος συγχρόνων μας…
Επισήμανση 2. Η ανασκαφή χαρακτηρίστηκε από την παρουσία ιδιαίτερα νεανικού δυναμικού αλλά και από απρόσμενες επισκέψεις.
Σας δείχνω μερικές εικόνες.