Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία έστειλαν μήνυμα ισχύος με τις ασκήσεις «ΛΟΓΧΗ», «ΑΙΓΙΑΛΟΣ» και «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ» στη θαλάσσια περιοχή Μυρτώου καθώς και Βόρειου και Νότιου Κρητικού πελάγους.

Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος επιχειρησιακής εκπαίδευσης μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση και περαιτέρω επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχόντων.

Τα γυμνάσια πυρών παρακολούθησε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, επί της Φ/Γ «ΛΗΜΝΟΣ», όπου διαπίστωσε την υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και το ακμαίο ηθικό των πληρωμάτων των μονάδων του Στόλου.

Το ιδιαίτερο δε μήνυμα του πολεμικού Ναυτικού στάλθηκε από τον ίδιο τον αρχηγό του Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, ο οποίος παρακολούθησε τα γυμνάσια πυρών επί της φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» που ορισμένοι αποκαλούν χαϊδευτικά η «επακουμβήστρια» μετά το περιστατικό με την Κεμαλ Ρέις.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα

Η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία και δικαιοδοσία σε κάθε ευκαιρία.

Με αφορμή ελληνική NAVTEX που εκδόθηκε για αεροναυτική άσκηση την Δευτέρα νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, η Τουρκία εξέδωσε αντιNAVTEX τονίζοντας πως στην περιοχή αυτή μόνο ο δικός της υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας έχει δικαίωμα έκδοσης οδηγιών προς ναυτιλομένους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, αναφέρεται στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, τη στάση της γερμανικής προεδρίας και τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία, τονίζοντας πως διερευνητικές συνομιλίες μπορούν να υπάρξουν μόνο εφόσον το κλίμα είναι κατάλληλο και το Ορούτς Ρέις δεν κόβει βόλτες.

Ως ιδιαίτερης σημασίας και παράλληλα ισχυρό μήνυμα ως προς τις δυνατότητες των μαχητικών RAFALE έστειλε η Γαλλία. Οι δυνάμεις της Γαλλικής στρατηγικής αεροπορίας πραγματοποίησαν μεγάλης κλίμακας άσκηση με την κωδική ονομασία «Μινώταυρος».

Πέντε RAFALE συνοδευόμενα από ιπτάμενα τάνκερ και ένα ιπτάμενο ραντάρ απογειώθηκαν από βάσεις στην Γαλλία πέταξαν μέσα από το FIR Αθηνών με τελικό προορισμό το Τζιμπουτί.

Τα RAFALE που πέταξαν στην αποστολή που διένυσαν 8.000 χλμ. σε μια αποστολή που διήρκησε 10 ώρες.

Φτάνοντας δε εκεί ενεπλάκησαν και σε εικονικές αερομαχίες με μαχητικά Μιράζ 2000 που σταθμεύουν μόνιμα στην αφρικανική χώρα.