Με ένα «γευστικό», αλλά και γλωσσολογικό τρόπο επέλεξε η κοσμητόρισσα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, να τιμήσει τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης/ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό. Με δύο εκδόσεις που καλύπτουν δύο όχι τόσο προβεβλημένους χώρους της Θράκης, τη γαστριμαργία και τον γλωσσικό της πλούτο.

Πρόκειται για το βιβλίο της Χρυσούλας Μαμούγκα με τίτλο, «Θρακιώτκα μαϊρέματα», και το βιβλίο του Γιώργου Μπατζάκα, «Λεξικό του γλωσσικού ιδιώματος του Ιάσμου».

«Η πενιχρή, λόγω δραστικών περικοπών, χρηματοδότηση της Κοσμητείας κατευθύνθηκε στην έκδοση δύο μνημειακών εκδόσεων που αφορούν τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Θράκης», δηλώνει η ίδια -άριστη γνώστρια της παράδοσης και του πολιτισμού της περιοχής, και όχι μόνο.

Η πρώτη καθηγήτρια Γλωσσολόγος της Σχολής -και δεινή μαγείρισσα και η ίδια- γνωρίζει πολύ καλά την «μαγεία» αυτών των δύο πεδίων στη Θράκη. «Ζωντανοί κόσμοι» που εξακολουθούν να έλκουν τους ντόπιους Θρακιώτες, αλλά και τους επισκέπτες, όταν οι τελευταίοι έρχονται σε επαφή με την περιοχή και τους ανθρώπους της.

«Ευχαριστώ πολύ τον Μιχάλη Πασχίδη και την Αθηνά για την εκτύπωση και την εικαστική επεξεργασία, καθώς και τον Μιχάλη Σπανίδη για την αφιλοκερδή συμβολή του σε όλες τις διαδικασίες και την προβολή των εκδόσεων», αναφέρει, προτείνοντας τις δύο εκδόσεις ως μια πολύ καλή επιλογή εκείνων που λατρεύουν την κουζίνα της Θράκης, τον γλωσσικό της πλούτο, αλλά και όλων εκείνων που θα ήθελαν να γνωρίσουν την «άγνωστη γη».

ΠΗΓΗ: ert.gr