*Της Στέλλας Ζαχαριουδάκη

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς , την παράσταση κλέβει κάθε χρόνο το έθιμο της Βασιλόπιτας, ένα έθιμο που η  ιστορία του βρίσκεται στα βάθη των αιώνων.

Είναι το γλύκισμα που το όνομά του συνδέθηκε με την πάροδο των χρόνων με την Ορθόδοξη Θρησκεία και συγκεκριμένα με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου την πρώτη μέρα κάθε έτους. Μικροί και μεγάλοι αδημονούν για το φλουρί που περιέχει , νόμισμα που κατά την παράδοση θα φέρει τύχη τη νέα χρονιά σε εκείνον που θα το βρει στο δικό του κομμάτι.

Η Βασιλόπιτα, κατά το ελληνικό έθιμο, κόβεται στο σπίτι αμέσως μόλις μπει ο νέος χρόνος.

Ο νοικοκύρης του σπιτιού, αφού τη σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές, αρχίζει να την κόβει σε τριγωνικά κομμάτια, προσφέροντας από ένα σε κάθε παριστάμενο μέλος της οικογένειας ή φίλων και συγγενών, με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού της Παναγίας και του Άι Βασίλη), του σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς και των άλλων παρισταμένων, κατά τάξη συγγένειας και ηλικία, με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού. Στην Ελλάδα κανένας δεν ξεχνάει όσους λείπουν για δουλειά, ταξίδι αναψυχής, όσοι βρίσκονται εκτός σπιτιού γιατί είναι ασθενείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται.

Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κοπεί κομμάτι «για την εταιρεία», «για το μαγαζί», για τον χώρο που κόβεται η βασιλόπιτα, αν δεν είναι αποκλειστικά για μία οικογένεια.

Η σύγχρονη Ελληνίδα βρίσκεται , εκ των πραγμάτων, πολλές ώρες  έξω  από το σπίτι, λόγω  υποχρεώσεων , θεωρώ όμως ότι αξίζει τον κόπο να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας τέτοιες μέρες να φτιάξουμε τη βασιλόπιτα στην κουζίνα μας. 

Σήμερα θα σας παραθέσω τη δική μου αγαπημένη συνταγή. Αν και είμαι

Κρητικιά στην καταγωγή η συνταγή που φτιάχνω στο σπίτι μου είναι πολίτικη θέλοντας να τιμήσω την καταγωγή του συζύγου μου από τη μία αλλά και από την άλλη θεωρώ ότι είναι μια εύγευστη, εύκολη και εντυπωσιακή Βασιλόπιτα γιατί διαφοροποιείται από τις κλασσικές συνταγές τύπου κέικ που φτιάχνουν σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Η παρασκευή της είναι εύκολη , εκτός από τια αγνές πρώτες ύλες  που χρειάζονται το βασικό είναι να φτιαχτεί με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση.

Σας  παροτρύνω λοιπόν, να.. λερωθείτε με το αλεύρι, να αγγίξετε το ζυμάρι, να ζήσετε τη στιγμή παρέα με τα παιδιά σας , εξάλλου όλα αυτά είναι τα μυστικά της επιτυχίας του γλυκού σε συνδυασμό με τα αγνά υλικά. Δημιουργήστε ευτυχία, χαρά, όμορφες μυρωδιές και γλυκές αναμνήσεις για εσάς και την οικογένειά σας.

Πρόκειται για μία Βασιλόπιτα σαν τσουρέκι αφράτη και πολύ μυρωδάτη, είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της και θα σας δικαιώσει η υπέροχη γεύση της.

Πάμε να δούμε τη συνταγή;

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ      

Υλικά:

  • 1 κιλό περίπου αλεύρι για τσουρέκι (μπορείτε να αναμίξετε μισό κιλό αλεύρι Robin Hook, αυτό που είναι στην κίτρινη συσκευασία και μισό κιλό αλεύρι μαλακό)
  • 150 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
  • 4 αυγά
  • 1.5 φλυτζάνια γάλα χλιαρό
  • 350 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι
  • 5 κομμάτια μαστίχα
  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο
  • 50 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • αυγό για άλειμμα
  • ασπρισμένα αμύγδαλα για διακόσμηση

Εκτέλεση:

Στο κάδο του μίξερ βάζουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με λίγο χλιαρό νερό (προσοχή μην είναι καυτό το νερό γιατί θα κάψουμε τη μαγιά και η ζύμη δεν θα φουσκώσει ποτέ). Αν δεν έχουμε μίξερ ζυμώνουμε με τα χέρια (το προτείνω, είναι και αγχολυτικό να ξέρετε..)

Προσθέτουμε δυο φλιτζάνια από το αλεύρι και φτιάχνουμε ένα χυλό. 

Αφήνουμε σε ζεστό μέρος και περιμένουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. 

Κοπανίζουμε με λίγη ζάχαρη τη μαστίχα. 

Όταν το προζύμι είναι έτοιμο το διαλύουμε με το μισό χλιαρό γάλα και προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο ( προσοχή όχι ζεστό), τα αυγά, τα μπαχαρικά, τη ζάχαρη και το αλάτι. 

Ζυμώνουμε  με το υπόλοιπο χλιαρό γάλα και τμηματικά το αλεύρι μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και να κολλάει στα χέρια.

Αφήνουμε τη ζύμη για να ανέβει περίπου 2 ώρες. 

Όταν η ζύμη ανέβει θα ξαναζυμώσουμε για 7 λεπτά ( το λεγόμενο διπλοζύμωμα ) και θα σχηματίσουμε μια μεγάλη μπάλα και θα την τοποθετήσουμε στο κέντρο ενός βουτυρωμένου ταψιού διαμέτρου 28 cm.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μισή ώρα. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς. 

Ανοίγουμε τη ζύμη με τις παλάμες μας να απλωθεί σε όλο το ταψί, (σημ. σε αυτό το στάδιο μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε σε μη εμφανές σημείο το φλουρί).

Περνάμε με αυγό και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα. 

Ψήνουμε για περίπου 55-60 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Αφού κρυώσει μπορούμε να γράψουμε το έτος με γλάσο αυγού ή σοκολάτας. 

Καλή επιτυχία με τις πιο θερμές ευχές μου για τη νέα χρονιά !!