Ενα έθιμο που έρχεται από την Καππαδοκία , Ο ΣΑΓΙΑΣ , αναβίωσε διαφορετικά για φέτος τη παραμονή των Φώτων στους Ασκητές. Ετσι  χωρίς την τέλεση του  Εσπερινού, έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου άναψε ο  Σαγιάς, που δημιουργήθηκε από υλικά , κυρίως ξύλα και κλαδιά που μαζεύτηκαν σε κοντινή περιοχή από το χωριό.

Λιγότερα ξύλα από κάθε άλλη φορά , μόνο και μόνο “για να φύγει το κακό” που για φέτος δεν είναι άλλο από την πανδημία που αφήνει πίσω της χιλιάδες οικογένειες που χάνουν τα δικά τους μέλη.

Αλλες χρονιές την φωτιά έβαζε ο πυροδότης  που πλειοδοτούσε  στην δημοπρασία του ΣΑΓΙΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ άλλες φορές γύρω από την φωτιά βρίσκονταν μεγάλος αριθμός κατοίκων του χωριού , φέτος μόνο 2 άτομα “έδιωξαν το κακό”.

Κατά τη διάρκεια της πυράς οι κάτοικοι χόρευαν και τραγούδησαν Καππαδοκικά τραγούδια , ενώ στη συνέχεια μαζεύονταν  στο Σύλλογο Γυναικών όπου τους προσφέρονταν  τα παραδοσιακά γλυκά.

Τέλος ευχήθηκαν του χρόνου να πραγματοποιηθεί όπως τις προηγούμενες χρονιές το έθιμο που δίνει την ευκαιρία για αντάμωμα των κατοίκων  αλλά και όσων με την ευκαιρία αυτή επισκέπτονται τους Ασκητές.

Πηγη: maronnews.gr