Ενα είναι το μεγάλο στοίχημα, η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου που είναι δύσκολη ιδιαίτερα το χειμώνα. Ακόμη αναμένουμε την αποτίμηση του φορτίου κατά τη διάρκεια των γιορτών, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Ανησυχεί ιδιαίτερα η μείωση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων κατά δύο έτη και η αύξηση των επιπτώσεων της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα 25 ως 35 ετών, πρόσθεσε.

«Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη κατά τη διάρκεια των γιορτών, για να μην επιστρέψουμε στην εικόνα του Νοεμβρίου, τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή, στο 60% στην επικράτεια και στο 70% στη Θεσσαλονίκη.

«Παρόλο που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί, ξέρουμε ότι η πανδημία θα επηρεάζει τις ζωές μας για αρκετούς μήνες ακόμα», πρόσθεσε.

Σταθερή είναι η θέση ότι τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα πρέπει να κλείνουν, πρόσθεσε ενόψει της επαναλειτουργίας Νηπιαγωγείων και Δημοτικών τη Δευτέρα. «Σθεναρά υποστηρίζουμε ότι δεν παρατηρείται μετάδοση εντός των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», επεσήμανε.

Σχετικά με την κατανομή των κρουσμάτων, η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι με 252 κρούσματα η πρωτιά παραμένει στην Αττική. «Αξιοσημείωτη η σταθερή αύξηση κρουσμάτων στη δυτική και ανατολική Αττική και στον κεντρικό τομέα Αθηνών και αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο σε μεμονωμένες περιοχές της χώρας, αλλά πολύ καλή είναι η εικόνα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε.

Χαρδαλιάς: Τι θα ισχύει από τη Δευτέρα

Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των εμπορικών δραστηριοτήτων έως τις 18/1 ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Αυτό το διάστημα δεν θα λειτουργήσουν το click away, τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα ΚΤΕΟ. Επίσης θα παραμείνουν σε ισχύ οι περιορισμοί στην κυκλοφορία.

Τόνισε επίσης ότι θα είναι ανοιχτοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Στις «κόκκινες» περιοχές είπε χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και να εφαρμόζουν τα μέτρα.

Τις σχετικές προτάσεις είχαν εισηγηθεί σύμφωνα με πληροφορίες οι λοιμωξιολόγοι μετά από συνεδρίαση τους νωρίτερα σήμερα. Η αρνητική εισήγηση αφορά στην ανάγκη εξέτασης της επίδρασης που υπήρξε στη διασπορά της πανδημίας κατά την περίοδο των εορτών μέσα από την κινητικότητα και την χαλαρότητα που επικράτησε.

Η λειτουργία των Δικαστηρίων

Αναμένεται η δημοσίευση της νέας κοινής υπουργικής απόφασης η οποία θα καθορίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2020.

Αναλυτικότερα, από την ερχόμενη Δευτέρα, διατηρείται ο μέγιστος αριθμός των 15 ατόμων ανά δικαστική αίθουσα, προβλέπεται η τήρηση ελάχιστης απόστασης 1,5 μέτρου, καθώς και η δυνατότητα του αρμοδίου οργάνου διοίκησης του κάθε δικαστηρίου να ρυθμίζει τα ζητήματα που ανάγονται στη λειτουργία του.

Ως προς την λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, από 11/1/2021 θα εκδικάζονται:

1) τα κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης, 2) κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2023, 3) τα πλημμελήματα που παραγράφονται μέχρι και τις 31.12.2022 και 4) οι αιτήσεις αναστολής, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης. Ακόμη, προβλέπεται η διεξαγωγή των ποινικών δικών για υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.

Σχετικά με την λειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων από τη γενική αναστολή θα προβλέπεται η εξαίρεση των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας πρώτου και δεύτερου βαθμού στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες, καθώς επίσης οι υποθέσεις που αφορούν ειδικούς νόμους και εκδικάζονται με την διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας.

Ακόμη, θα επιτρέπεται η εκδίκαση των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες.