Με ειρωνικό τρόπο και με κατηγορίες κατά των Ηνωμένων Πολιτειών επέλεξε χθες ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σχολιάσει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Τετάρτη στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον.

«Στα λόγια οι ΗΠΑ χαρακτηρίζονται ως το λίκνο της δημοκρατίας και προκάλεσαν σοκ τα γεγονότα που συνέβησαν στις ΗΠΑ. Μάς προκάλεσε έκπληξη. Θυμηθείτε στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου οι ΗΠΑ σιώπησαν και τότε είχαν εκδώσει διαφορετικά μηνύματα. Επίσης θυμηθείτε τι στάση είχαν τηρήσει τα Μέσα Ενημέρωσης των ΗΠΑ στα γεγονότα του Γκεζί και τι έλεγαν για εμάς τους πολιτικούς και πώς μας απειλούσαν», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφος ευχήθηκε να επέλθει η κανονικότητα στις ΗΠΑ με την ανάληψη της εξουσίας από τον Τζο Μπάιντεν.

«Τότε υπήρχαν οι Δημοκρατικοί στην εξουσία τώρα οι Ρεπουμπλικανοί, τα γεγονότα αυτά είναι ντροπή για τη δημοκρατία. Ευχόμαστε στις 20 Ιανουαρίου να γίνει ομαλά η μεταβίβαση εξουσίας στον κύριο Μπάιντεν, το έχει δηλώσει άλλωστε και ο κύριος Τραμπ, και ότι από εδώ και πέρα στις ΗΠΑ θα επέλθει η ηρεμία και η κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον υπέφεραν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 εναντίον του Ερντογάν, ο οποίος την απέδωσε στον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχό του και νυν εξόριστο στις ΗΠΑ, την έκδοση του οποίου επιδίωξε χωρίς αποτέλεσμα.

Ομως οι καλές σχέσεις ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Ντόναλντ Τραμπ συνέβαλαν ώστε να προστατευθεί η Τουρκία από προηγούμενες κυρώσεις και για να κατέβουν οι τόνοι στις αμερικανικές επικρίσεις για τις επιδόσεις του Ερντογάν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε εκδώσει την Τετάρτη μια λιγότερο έντονη ανακοίνωση από εκείνην του αρχηγού του κράτους, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες να «υπερβούν αυτή την εσωτερική πολιτική κρίση με ώριμο τρόπο».