*Γράφει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Σε προηγούμενο σημείωμά μου, είχα επισημάνει ότι η παρουσία οποιασδήποτε δομής υποδοχής μεταναστών, λαθρομεταναστών, προσφύγων στον Εβρο, είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ!

Σήμερα, θα συμπληρώσω, κάτι που όφειλα να είχα κάνει τότε, ότι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ είναι η ύπαρξη δομής τέτοιου χαρακτήρα, σε ολόκληρη τη Θράκη.

Οι λόγοι γνωστοί και χαίρομαι που αμέσως κινητοποιήθηκαν όλοι οι φορείς του Εβρου, με ψηφίσματα και ανακοινώσεις για να αποτρέψουν την επέκταση που επιθυμεί η κυβέρνηση, υλοποιώντας επι της ουσίας επιθυμίες της Ευρώπης!

Μιας Ευρώπης, που όταν μιλά για την Ελλάδα και το Μεταναστευτικό, συζητά μόνο τα ανθρώπινα δικαιώματα – που βεβαίως υπάρχουν – των ανθρώπων που έχουν διακινηθεί είτε ως μετανάστες, είτε ως πρόσφυγες, ξεχνά όμως το σημαντικότερο: οτι η Ελλάδα είναι το Ευρωπαϊκό Σύνορο. Και το αποδεικνύει ότι το ξεχνά, όταν έρχεται η ώρα του να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε κάθε έναν που επιβουλεύεται τα ευρωπαικά και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δηλαδή κυρίως απέναντι στην Τουρκία, που ελέω Γερμανίας απολαμβάνει μία προνομιακή μεταχείριση, πάντα εις βάρος της Ελλάδας. Ετσι, “εργαλειοποιεί” όποτε επιθυμεί το μεταναστευτικό και δημιουργεί διαρκώς συμπλέγματα διπλωματικά και αμυντικά.

Το άλλο οδυνηρό, είναι ότι οι υπόλοιποι φορείς της Θράκης, πλην Εβρου, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, σιωπώντας ηθελημένα ή εθελοτυφλώντας, μπροστά σε έναν υπαρκτό κίνδυνο, να μετατραπεί η Θράκη, σε μία νέα “Μόρια”, με ότι αυτό συνεπάγεται.

-Που είναι οι φορείς της Ξάνθης; Που και εκεί καταργήθηκε η Αστυνομική Σχολή και μετατράπηκε “προσωρινά”, αλλά μάλλον ισοβίως, σε κλειστό χώρο φύλαξης μεταναστών;

-Που είναι οι φορείς της Ροδόπης; Που σε λίγο θα βλέπουν τους μετανάστες να στιβάζονται έξω απο το Τουρκικό Προξενείο και να μένουν – εφόσον πάρουν τα απαιτούμενα έγγραφα διαμονής – στην Κομοτηνή και σε άλλα χωριά με μουσουλμανικό πληθυσμό για να είναι εύκολη η διαβίωσή τους λόγω θρησκεύματος;

Δυστυχώς, ουδείς πέραν ολίγων, έχει διανοηθεί ότι η παραμονή των μεταναστών στη Θράκη, έστω και για λίγους μήνες, εγκυμονεί δεκάδες κινδύνους, ακόμη και εθνικής σημασίας, μιας και οι μεταφερόμενοι ως μετανάστες – λαθρομετανάστες και πρόσφυγες, είναι ως επι το πλείστον μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, και μάλιστα απο το “βαθύ Ισλάμ”, έχοντας μοναδική ελπίδα να βρουν προσωρινό καταφύγιο σε ομόθρησκούς τους. Τούτο μπορεί να συμβεί κάλλιστα με την “προστασία” του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, που έχει δείξει ότι μπορεί και τα καταφέρνει.

Δεν είναι τυχαία η “κλειστή σύσκεψη” που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2020, με μοναδικό θέμα τη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, στην οποία μετείχαν απο τηλεδιασκέψεως, ο Τούρκος Πρόξενος της Κομοτηνής, στελέχη του Προξενείου Θεσσαλονίκης, ο πρέσβης της Τουρκίας στο Κόσσοβο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου και ο ειδικός σύμβουλος μεταναστευτικής πολιτικής του Ερντογάν κος Ιμπραήμ Καλίν. 

Σε αυτή τη σύσκεψη, της οποίας κατάφερε να έχει ενημέρωση το “ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ”, συζητήθηκαν πολλά, κυρίως το θέμα της αλλαγής τακτικής του τρόπου διαχείρισης και “εργαλειοποίησης” των μεταναστών εντός της Ελλάδας, μετά και την ισχυρή ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα του Εβρου, που σίγουρα αποτρέπουν τις άμεσες ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας. Αποφασίστηκε η αύξηση του προϋπολογισμού μυστικών κονδυλίων απο την Τουρκία στα Προξενεία της Κομοτηνής και της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να χρηματοδοτούνται “επικεφαλής” των μεταναστών που δρουν μέσα στις δομές προσωρινής ή μη διαμονής τους, για να υλοποιούν τον σχεδιασμό “τουρκοποίησής τους”, είτε για να μείνουν στην Ελλάδα, είτε για προωθηθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία και στη Γαλλία, όπου το Τουρκικό στοιχείο – λόμπι είναι ισχυρό.

Εχοντας λοιπόν όλα αυτά κατα νου, θα ήταν αδιανόητο η κοινωνία της Θράκης, να δεχθεί την ύπαρξη έστω και μίας δομής στην περιοχή. Οι φορείς οφείλουν να σηκώσουν ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ και ΑΝΑΣΤΗΜΑ απέναντι στις άστοχες κινήσεις της κυβέρνησης, που οφείλει την όποια δομή να την εγκαταστήσει εκτός της ευαίσθητης εθνικά και ουσιαστικά, περιοχής της Θράκης.

Κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι Δήμαρχοι της Θράκης, οφείλετε την ημέρα άφιξης του Υπουργού κου Μηταράκη να είστε όλοι εκεί. Είτε είστε προσκεκλημένοι, είτε όχι. Αλλωστε στις κινητοποιήσεις δεν υπάρχει πρόσκληση!!!

Και να διατρανώστε, ότι εάν δεν ακυρωθεί ο όποιος σχεδιασμός για δημιουργία χώρων υποδοχής και προσωρινής διαμονής μεταναστών στη Θράκη, θα παραδώστε τα κλειδιά της Περιφέρειας, των Δήμων και όλων των άλλων φορέων, δηλώνοντας έτσι την ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΡΝΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ.

Ή θα γίνει τώρα, ή όταν το δείτε το πρόβλημα μπροστά σας, θα είναι αργά για όλους μας.

Οι κυβερνήσεις των Αθηνών, βλέπουν τα περισσότερα θέματα μόνο “επι χάρτου” και σπάνια αντιλαμβάνονται το πραγματικό πρόβλημα μιας περιοχής, παρα μόνο όταν ανακύψει. Και τότε, γι’ αυτό το θέμα, θα μιλάμε για πραγματική αλλοίωση της πληθυσμιακής ταυτότητας, θα μιλάμε για απόλυτη δυσφήμηση και κοινωνική ρωγμή.

Και επειδή όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν και τόσο άμεσα κανέναν που βρίσκεται 700 χιλιόμετρα μακριά, ας ενδιαφέρει όλους εμάς που ζούμε και αναπνέουμε αιώνες τώρα στη Θράκη των προγόνων μας.

Θρακιώτες, ήρθε η ώρα να σηκώσουμε ανάστημα!

Θρακιώτες, ήρθε η ώρα να πούμε ΟΧΙ στις αβασάνιστες αποφάσεις των Βρυξελών και των Αθηνών.

Θρακιώτες, ήρθε η ώρα να ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ, για να μην ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑ..!