Τα ρωσικά συστήματα πυραύλων S-400 έχουν υψηλές τιμές για την Τουρκία και η κίνηση πρόκειται να ωθήσει περαιτέρω την Άγκυρα στην τροχιά της Μόσχας, έγραψε ο Burak Bekdil, συνάδελφος στο φόρουμ της Μέσης Ανατολής, Burak Bekdil, για το Κέντρο Begin Sadat για Στρατηγικές μελέτες (BESA).

Οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία τον περασμένο μήνα για τα συστήματα δεν είναι το μόνο αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσει η χώρα για το «ρωσικό ρομαντισμό» του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν », έγραψε ο Μπεκτίλ, επισημαίνοντας ότι στην Άγκυρα στοίχησε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ένα αμυντικό σύστημα που πιθανό να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ μέσω του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions (CAATSA) απαγορεύουν όλες τις άδειες εξαγωγής και τις άδειες για τις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες (SSB), ενώ εκδίδουν περιορισμούς περιουσιακών στοιχείων και θεωρήσεων εναντίον του Ismail Demir, προέδρου του σώματος και άλλων αξιωματούχων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Η απόκτηση κόστισε επίσης στην Τουρκία τη συνεργασία της στο πολυεθνικό πρόγραμμα Joint Strike Fighter υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, το οποίο κατασκευάζει το μαχητικό αεροσκάφος F-35 επόμενης γενιάς, υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι το κόστος αυτού για την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία .

Επιπλέον, η CAATSA εναντίον της Τουρκίας σημαίνει ότι η Τουρκία δεν θα είναι σε θέση να εξάγει συστήματα όπλων σε τρίτες χώρες, εάν περιλαμβάνουν ανταλλακτικά κατασκευασμένα από τις ΗΠΑ.

Οι κυρώσεις έχουν επίσης σκοτώσει ουσιαστικά μια συμφωνία του 2018 με την τουρκική αεροναυπηγική εταιρεία TAI για συμβόλαιο 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πώληση μιας παρτίδας 30 ελικοπτέρων T129  στο Πακιστάν, έγραψε.

Η Τουρκία εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να χορηγήσει άδεια εξαγωγής για τους δίδυμους κινητήρες του T129.

«Τα δυτικά εμπάργκο και οι κυρώσεις στην Τουρκία πιθανότατα θα ωθήσουν τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ στην τροχιά της Μόσχας, ειδικά στις προμήθειες άμυνας», έγραψε ο Μπεκτίλ.

Αυτό θα ωθήσει στη συνέχεια διερευνητικές προσπάθειες για να δούμε «ποια συστήματα μπορεί να παρέχει η Ρωσία στην Τουρκία και τι (περιορισμένος) βαθμός μεταφοράς τεχνολογίας μπορεί να επιτρέψει», πρόσθεσε.

ahvalnews.com