Την αντίθεσή τους στην αναβάθμιση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών στον Εβρο, εκφράζουν οι Απόστρατοι Αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού, πολλοί εκ των οποίων – αν όχι όλοι – έχουν θητεύσει στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σ.Σ.

Με επιστολή τους στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής την οποία και κοινοποιούν στον Πρωθυπουργό, οι Απόστρατοι, που γνωρίζουν πιθαμή προς πιθαμή τον Εβρο, ζητούν να μην γίνει πράξη ο κυβερνητικός σχεδιασμός, γιατί όπως επισημαίνουν “μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Δεν είναι επιτρεπτό να ανοίγεται “Κερκόπορτα” στον Έβρο.”

Αναφέρουν:

“Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε την πιθανότητα επέκτασης της υφισταμένης δομής καταγραφής μεταναστών στο χωριό Φυλάκιο Ορεστιάδος σε μόνιμη δομή φιλοξενίας τους, μόλις 16 χιλιόμετρα από τις Καστανιές.

Δίπλα στα σύνορα, με την επιθετική Τουρκία και με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού μόλις πριν από ένα χρόνο η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων,  όπου θα ζει και θα κινείται μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Δεν είναι επιτρεπτό να ανοίγεται “Κερκόπορτα” στον Έβρο.

Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) ενώνει τη φωνή της με τους κατοίκους του Έβρου, δηλώνει την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας ή επέκτασης δομών φιλοξενίας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ελλάδας και καλούμε την πολιτική ηγεσία να αναθεωρήσει κάθε τέτοιο σχεδιασμό.”

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Η απάντηση του αρμοδίου Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου. Συγκεκριμένα δεσμεύθηκε ότι δεν θα δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας, αλλά θα γίνει επέκταση του υφισταμένου από 2016 Κέντρου Καταγραφής, ώστε σε κλειστού τύπου εγκαταστάσεις να μπορούν να καταγραφούν με ασφάλεια μεγαλύτερες αφίξεις από το συνηθισμένο που πιθανόν να δεχόταν η περιοχή. Δέχτηκε να αποστείλει εγγράφως αυτές τις θέσεις και συνημμένα παρουσιάζεται η σχετική επιστολή.