*Του Παναγιώτη Πεντζουρίδη, Δημοσιογράφου, Γενικού Διευθυντή του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Βροντερό και ομόψυχο ήταν το ΟΧΙ των Θρακιωτών, στην ύπαρξη Κέντρων Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών στη Θράκη και δη στον Βόρειο Εβρο, δίπλα στα σύνορα, άποψη που εκφράστηκε με τον πλέον Δημοκρατικό τρόπο, μέσα απο τη Δημοσκόπηση που διενήργησε το Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων απο τις 10-14/01/2021.

Περισσότεροι απο 1450 συμπατριώτες μας, στην πλειονότητά τους κάτοικοι Θράκης, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την ύπαρξη τέτοιων υποδομών, τις θεωρούν επικίνδυνες για την κοινωνία και την εθνική ακεραιότητα και διατηρούν επιφυλάξεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής στη Θράκη.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, στέλνουν μήνυμα αγωνίας και ανησυχίας στην κυβέρνηση, που επιχειρεί την επέκταση των υφιστάμενων υποδομών, ενώ το κλίμα φαίνεται να διαμορφώνεται καθολικά αρνητικό προς το αρμόδιο Υπουργείο, απο όλους τους φορείς που δηλώνουν ο ένας μετά τον άλλο τη συμπαράστασή τους στον Θρακιώτικο Λαό.

Με ποσοστά που αγγίζουν την καθολικότητα, η έρευνα καταδεικνύει περίτρανα ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης είναι σε λάθος κατεύθυνση και η κοινωνία της Θράκης είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί για να μην ανοίξει μία ακόμη “Κερκόπορτα” δίπλα ακριβώς στη συνοριακή γραμμή.

Ο κυβερνητικό ισχυρισμός “ότι οι δομές υπάρχουν δεκαετίες”, βεβαίως και καταρρίπτεται, όχι ως προς το χρόνο ύπαρξης, αλλά ως προς την σκοπιμότητα παραμονής και ανάπτυξης αυτών των Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών, όταν μάλιστα η “εργαλειοποίηση” απο πλευράς της Τουρκικής επεκτατικής πολιτικής αυτών των μεταναστών, δεν μπορεί να αφήσει “αδιάφορη” την κοινωνία της Θράκης, η οποία καλείται να σηκώνει το βάρος της “πρώτης γραμμής” σε κάθε ενέργεια που επιβουλεύεται την εθνικής μας ακεραιότητα.

Η ΕΡΕΥΝΑ

1. ΓΕΝΙΚΑ

Η έρευνα – δημοσκόπηση που διενήργησε το ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, πραγματοποιήθηκε τη χρονική περίοδο 10-14/01/2021 και αποσκοπούσε στη συλλογή δειγματοληπτικών στοιχείων, σχετικά με το μείζον θέμα της επικαιρότητας, για την περιοχή της Θράκης, που δεν είναι άλλο απο το Μεταναστευτικό και τη διαφαινόμενη ανάπτυξη και επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Βόρειου Εβρου.

2. ΣΤΟΧΟΙ

Στόχος της έρευνας, είναι η δημοσιογραφική τεκμηρίωση, σχετικά με την άποψη των κατοίκων της Θράκης, γύρω απο το θέμα του μεταναστευτικού, της ασκούμενης πολιτικής απο την παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να βγούν τα ασφαλή συμπεράσματα για την ολοκλήρωση της δημοσιογραφικής έρευνας.

3. ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑ

Ερευνώμενος πληθυσμός

Ο πληθυσμός στον οποίο απευθύνθηκε εξ΄αρχής η έρευνα ήταν η περιοχή της Θράκης και εκεί κατευθύνθηκαν και οι εμφανίσεις όλων των προσκλήσεων και διαφημίσεων για την πρόκληση συμμετοχής ερωτώμενων.

4. ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης του covid αλλά και το υψηλό κόστος που απαιτεί μία τηλεφωνική έρευνα και δεδομένου ότι διανύουμε πλέον την ηλεκτρονική εποχή της αμεσότητας, επιλέξαμε να προωθήσουμε το ερωτηματολόγιο μέσω της πλατφόρμας της Google, με τις ανάλογες διασφαλίσεις προσωπικών δεδομένων που προσφέρει το εν λόγω παγκόσμιο σύστημα περιήγησης και δεδομένων.

5. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ

Η μέθοδος δειγματοληψίας που εφαρμόστηκε [αναλογική δειγματοληψία] αποσκοπούσε στην αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος αποφοίτων κάθε τύπου σχολείου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα γενίκευσης των αποτελεσμάτων στον πληθυσμό του.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ

Στην έρευνα η οποία διαφημίστηκε απο τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και την ίδια τη σελίδα του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων, συμμετείχαν 1.450 ερωτώμενοι, οι οποίοι με δική τους βούληση πήραν μέρος και απάντησαν ηλεκτρονικά χωρίς να προσκομίσουν κανέναν προσωπικό δεδομένο τους στις ερωτήσεις που είχαμε θέσει.

Εξ’ αυτών οι 1392 δηλαδή ποσοστό 96% δηλώσαν μόνιμοι κάτοικοι της Θράκης, 44 δηλαδή ποσοστό 3% δήλωσαν ότι δεν είναι κάτοικοι της Θράκης και 14 δηλαδή ποσοστό 1%, δήλωσε ότι δεν είναι απο τη Θράκη, αλλά προφανώς διαμένει προσωρινώς στην περιοχή ή διέμενε παλαιότερα.

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΡΕΥΝΑΣ

Σε ότι αφορά την πληθυσμιακή κατανομή:

Το 65,2% (945 άτομα) δήλωσε ότι κατάγεται ή διαμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Εβρου
Το 31,4% (452 άτομα) δήλωσε ότι κατάγεται ή διαμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
το 3,2% (47 άτομα) δήλωσε ότι κατάγεται ή διαμένει στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Η συμμετοχή των αναγνωστών που θέλησαν να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο της έρευνας, έκρυβε και μικρές εκπλήξεις, ιδιαίτερα για την ηλικιακή κατανομή:

Το 51% (740 άτομα) είναι ηλικίας 35-55 ετών
Το 22,5% (326 άτομα) είναι ηλικίας 25-35 ετών
Το 15% (218 άτομα) είναι ηλικίας 55-65 ετών
Το 7,2% (105 άτομα) είναι ηλικίας 18-25 ετών
Το 4,2% (61 άτομα) είναι ηλικίας 65 ετών και άνω

ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γνωστικό επίπεδο όσων συμμετείχαν στην έρευνα:

Το 33,7% (488 άτομα) είναι απόφοιτοι Γυμνασίου – Λυκείου
Το 33,5% (486 άτομα) είναι απόφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ
Το 15% (217 άτομα) είναι κάτοχοι Μεταπτυχιακού ή Διδακτορικού Τίτλου
Το 12,7% (184 άτομα) είναι απόφοιτοι ΙΕΚ και Κολλεγίων ή Ιδ. Σχολών
Το 5,2% (75 άτομα) είναι απόφοιτοι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΡΩΤΗΘΕΝΤΩΝ

Τηρουμένων των αναλογιών αλλά και της ευκολίας χρήσης του διαδικτύου όσο και του χρόνου ενασχόλησης με αυτό, τα αποτελέσματα της απάντησης για την επαγγελματική ιδιότητα των ερωτηθέντων είναι η παρακάτω:

Το 30,7% (445 άτομα) δηλώνει ότι είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι
Το 24,2% (351 άτομα) δηλωνει ότι είναι Ιδ. Υπάλληλοι
Το 14,7% (213 άτομα) δηλώνει ότι είναι Ελ. Επαγγελματίες
Το 12% (174 άτομα) δηλώνει ότι είναι Ανεργοι
Το 6,1% (89 άτομα) δηλώνει ότι είναι Συνταξιούχοι
Το 5% (73 άτομα) δηλώνει ότι είναι Φοιτητές / Σπουδαστές
Το 4,7% (68 άτομα) δηλώνει ότι είναι Αγρότες
Το 2,6% (37 άτομα) δηλώνουν ότι είναι Επιχειρηματίες

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

1η Ερώτηση

Στο πρώτο ερώτημα, ζητήθηκε απο τους συμμετέχοντες να απαντήσουν, ποια είναι η άποψή τους για το Μεταναστευτικό σε σχέση με τη Θράκη. Δήλωσαν:

 • 89,7% (1301 άτομα) ότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα
 • 6,2% (90 άτομα) ότι είναι σοβαρό θέμα, αλλά όχι ζωτικής σημασίας
 • 2,8% (40 άτομα) ότι δεν είναι σοβαρό θέμα
 • 0,8% (12 άτομα) ότι δεν τους ενδιαφέρει
 • 0,5% (7 άτομα) ότι δεν ξέρουν ή δεν απαντούν

2η Ερώτηση

Στην δεύτερη ερώτηση τέθηκε το ερώτημα ένα η Θράκη πρέπει να φιλοξενεί κέντρα υποδοχής μεταναστών σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες της περιοχής. Απάντησαν:

 • 83,3% (1165 άτομα) δήλωσαν ότι Οχι, δεν πρέπει να υπάρχουν
 • 12,3% (178 άτομα) δήλωσαν ότι Να υπάρχουν υπο προϋποθέσεις
 • 6,1% (89 άτομα) δήλωσαν ότι Ναι, πρέπει να υπάρχουν
 • 0,6% (9 άτομα) δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν το θέμα και θα ήθελαν να ενημερωθούν
 • 0,6% (9 άτομα) δήλωσαν ότι δεν ξέρουν ή δεν απαντούν

3η Ερώτηση

Στην τρίτη ερώτηση τέθηκε σε κρίση το ερώτημα εάν η κυβέρνηση διαχειρίστηκε μέχρι σήμερα ορθά ή όχι το θέμα του μεταναστευτικού σε σχέση με τη Θράκη. Εκφράστηκαν:

 • 58,1% (843 άτομα) δήλωσαν ότι Οχι, δεν το χειρίστηκε σωστά
 • 32,4% (470 άτομα) δήλωσαν ότι Θα μπορούσε και καλύτερα
 • 7,7% (112 άτομα) δήλωσαν ότι Ναι, το διαχειρίστηκε σωστά
 • 1,7% (25 άτομα) δήλωσαν ότι Δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν

4η Ερώτηση

Στην τέταρτη ερώτηση που ζητήθηκε να απαντήσουν οι ερωτώμενοι, αφορούσε την ετοιμότητα της κοινωνίας της Θράκης στο να δεχθεί δομές προσωρινής ή μη παραμονής μεταναστών. Οι απαντήσεις έκρυβαν πολλά χαρακτηριστικά απόψεων:

 • 43% (623 άτομα) δήλωσαν απόλυτα ΟΧΙ
 • 42,8% (621 άτομα) δήλωσαν ότι αυτό είναι επικίνδυνο
 • 7,7% (111 άτομα) δήλωσαν ότι Θα μπορούσε υπο προϋποθέσεις
 • 3,7% (53 άτομα) δήλωσαν απόλυτα ΝΑΙ
 • 1,9% (28 άτομα) δήλωσαν “Ισως”
 • 1% (14 άτομα) δήλωσαν ότι είναι πλεονέκτημα να υπάρχουν μετανάστες

5η Ερώτηση

Στην πέμπτη και τελευταία ερώτηση ζητήθηκε απο τους συμμετέχοντες να εκφράσουν την άποψή τους, στο αν πιστεύουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη Θράκη, έχει τη δυνατότητα να σηκώσει το φορτίο της διαχείρισης του μεταναστευτικού στο ποσοστό που της ανήκει αυτή η αρμοδιότητα. Είπαν:

 • 77,2% (1120 άτομα) δήλωσαν απόλυτα ΟΧΙ
 • 8,1% (117 άτομα) δήλωσαν ότι Δεν μπορεί, εκτός αν χρηματοδοτηθεί με επιπλεον πόρους
 • 6,8% (99 άτομα) δήλωσαν ότι θα μπορούσε υπο προϋποθέσεις
 • 4,1% (60 άτομα) δήλωσαν απόλυτα ΝΑΙ
 • 3,7% (54 άτομα) δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν ή δεν απαντούν

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Με βάση τα αριθμητικά ποσοστά της έρευνας, οι απαντήσεις των συμμετεχόντων απέδειξαν ότι καταρχήν υπάρχει ένα σημαντικό έλλειμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης σε ότι αφορά το Μεταναστευτικό και τον τρόπο που το διαχειρίζεται η εκάστοτε κυβέρνηση. Η επιβολή απο πλευράς της κεντρικής εξουσίας Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών σε τοπικές κοινωνίες και δη με τα ιδιαίτερα γεωγραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά όπως η Θράκη, δημιουργεί καταρχήν αναστάτωση, δημιουργεί “θύλακες εκμετάλλευσης” απο τους επιτήδειους και σίγουρα κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες.

Τα μεγάλα ποσοστά άρνησης των Θρακιωτών που μετείχαν στην έρευνα και απάντησαν στα ερωτήματα – και είναι αντιπροσωπευτικά σε αναλογία κοινωνικών αναφορών – τόσο για την ύπαρξη μεταναστών στην περιοχή όσο και για την διαχειριστική επάρκεια της κεντρικής εξουσίας, καταδεικνύουν το μέγα θέμα που έχει να αντιμετωπίσει καταρχήν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής όσο και γενικότερα η κυβέρνηση, στην οποία “πιστώνεται” το όποιο κόστος σε βάρος της.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι, ότι μερίδα των ερωτηθέντων και μάλιστα σημαντική, δηλώνει όχι μόνο αρνητική για την εγκατάσταση ΚΥΤ ή ΚΥΦ στη Θράκη, αλλά θεωρεί ότι αυτό είναι άκρως επικίνδυνο, δεδομένο που αντικατοπτρίζει τον φόβο αλλά και την ανασφάλεια.

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι θετικά εκφραζόμενοι στα ερωτήματα, που δεν προσεγγίζουν το ζήτημα του Μεταναστευτικού με φοβία ή προκατάληψη ενδεχομένως, ακόμη και αυτοί θέτουν προϋποθέσεις για την συνύπαρξη των τοπικών κοινωνιών με Κέντρα Υποδοχής ή Φιλοξενίας Μεταναστών και δεν απαντούν ευθέως ΝΑΙ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ευχαριστεί όλους όσους έστειλαν τις παρατηρήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσους έκαναν επισημάνσεις καλόπιστα ή με κάποια επιφύλαξη.

Παράλληλα διευκρινίζουμε, ότι αναγκαστήκαμε να αποκλείσουμε ιδιαίτερα απο τις σελίδες μας στα social media κακόβουλα σχόλια, που μοναδικό στόχο είχαν να “μποϊκοτάρουν” την έρευνα και τα αποτελέσματά της, με διοχέτευση ψευδών σχολίων και βωμολοχιών. Σε έρευνα που διενεργήσαμε, ορισμένοι εξ’ αυτών εργάζονται για λογαριασμό ΜΚΟ, που “εργάζονται” στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας Μεταναστών στη Θράκη και όχι μόνο.