Για τις 3 αύριο το μεσημέρι,  έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Οεραστιάδας η ευρεία συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, βουλευτές και εκπροσώπους φορέων της περιοχής, στο ΚΥΤ Φυλακίου.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, θα βρίσκεται στον Έβρο από τις 16 ως τις 18 Ιανουαρίου προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις τοπικών παραγόντων σχετικά με τις εργασίες επέκτασης του ΚΥΤ αλλά και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συνολική δυναμικότητα του νέου – έτσι όπως θα διαμορφωθεί – κέντρου θα είναι 1.500 φιλοξενούμενοι, με την αναβάθμιση και δημιουργία 750 θέσεων γενικού πληθυσμού αλλά και 750 θέσεων σε Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), στις οποίες θα περιλαμβάνονται και 250 θέσεις του υφιστάμενου ΠΡΟΚΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο υπουργός Μετανάστευσης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλειο Μαυρίδη στην οποία  αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «παραμένει και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Θράκη. Ούτε, φυσικά, μεταφορά από άλλες περιοχές της πατρίδας μας προς το Φυλάκιο».

Επίσης, στην επιστολή τονίζεται ότι δεν σχεδιάζεται να μεταβληθεί ο αριθμός των προσωρινά διαμενόντων, σε σχέση με τη σημερινή χωρητικότητα της δομής. Η επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού θα ορίσει με ακρίβεια το έργο.