Δικαιωματική ήταν η αντίδραση των Ελλήνων Μουσουλμάνων στην άνευ λόγου και ουσίας δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, σχετικά με το Ισλάμ και την “ιδιότητα” της θρησκείας αυτής.

Η γενίκευση του όλου θέματος, εκτός του ότι ιστορικά δεν είναι υπαρκτό, θέτει όλους τους μουσουλμάνους και δη τους έλληνες μουσουλμάνους, στην ίδια “κατηγορία” του Ισλάμ, με αποτέλεσμα να μην το δέχονται και να διαμαρτύρονται γι’ αυτή τη δήλωση του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή…

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

Την άποψη πως το Ισλάμ, οι πολίτες του, δεν είναι θρησκεία, είναι πολιτικό κόμμα, είναι πολιτική επιδίωξη και οι άνθρωποι του είναι άνθρωποι του πολέμου, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος μιλώντας στην εκπομπή «και εγένετο Ελλάς» του OPEN.

Σύμφωνα με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής εκκλησίας «είναι οι άνθρωποι της εξαπλώσεως, αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ». Στην συνέχεια αναφερόμενος στον Μωάμεθ Πορθητή, είπε πως είχε συμβούλους Έλληνες, ενώ έπρεπε να ενώσει όλη τη χριστιανική κοινότητα και να την αναθέσει στον Πατριάρχη, κι έτσι επελέγη ο Γεννάδιος Σχολάριος.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

Αντιδράσεις είχαμε απο πολλά σημεία της Μουσουλμανικής Κοινότητας στην Ελλάδα, εκείνα που αξίζει όμως να τονισθούν , είναι των απλών πολιτών, των Ελλήνων Μουσουλμάνων Πομακικής ιδιαίτερα καταγωγής, που δεν ανέχονται να τους “τσουβαλιάζουν” και οι Έλληνες πολιτικοί ή θρησκευτικοί ηγέτες, μιας και έχουν ήδη το προηγούμενο της επιθετικής πολιτικής της Τουρκίας σε βάρος τους, που επιχειρεί συνεχώς και αδιαλείπτως την “τουρκοποίησή τους”.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του δημοσιογράφου, πομακικής καταγωγής, Έλληνα Μουσουλμάνου, Σεμπαεδήν Καραχότζα, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Δεν έπρεπε να μας βάλει όλους στο ίδιο τσουβάλι ο Αρχιεπίσκοπος
Πολλές φορές ως τώρα σε ομιλίες, συνεντεύξεις και άρθρα μου έχω αναφερθεί στην αρμονική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Θράκη, μια συμβίωση που στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό αλλά και στην κοινή μας πατρίδα.
Δηλώσεις όμως σαν κι αυτή που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος μπορούν ανά πάσα στιγμή να τινάξουν στον αέρα ότι έχουμε καταφέρει να χτίσουμε χριστιανοί και μουσουλμάνοι όλα αυτά τα χρόνια στη Θράκη.
Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα μπορεί να έχουν και οι κατά καιρούς ακραίες τοποθετήσεις ορισμένων μουσουλμάνων της περιοχής, συντασσόμενων με τις γεμάτες φανατισμό θέσεις του Τουρκικού Προξενείου.
Καλό θα είναι να μην υπάρχουν τέτοιες τοποθετήσεις και από τη μια πλευρά και από την άλλη διότι μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν.
Ως ευρωπαίοι Έλληνες μουσουλμάνοι πάντα καταδικάζουμε τις ακραίες ενέργειες και αντιλήψεις όσων προέρχονται από σκληροπυρηνικές ισλαμικές χώρες.
Εγώ ο ίδιος με δημόσιες παρεμβάσεις μου έχω επισημάνει ότι είναι τουλάχιστον άδικο, εμάς τους ευρωπαίους μουσουλμάνους να μας βάζουν στο ίδιο τσουβάλι μαζί τους.
Δεν είμαστε το ίδιο με αυτούς. Δεν ξέρω πως διδάσκονται το Ισλάμ στις καθαρά ισλαμικές χώρες αλλά οι δικοί μας ιεροδιδάσκαλοι εδώ στην Ελλάδα την ώρα του μαθήματος μας μιλάνε για αγάπη, σεβασμό και ειρήνη.
Πιστεύω πως ήταν απλά μια άτυχη στιγμή για τον Αρχιεπίσκοπο και είμαι σίγουρος ότι έχει καταλάβει το σφάλμα του.
Από τη στιγμή που μας ενώνει η κοινή πατρίδα, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας χωρίσει η διαφορετική θρησκεία.
Σεμπαϊδήν Καραχότζα”

ΑΣΤΟΧΗ ΔΗΛΩΣΗ

Το μόνο βέβαιο είναι, ότι η δήλωση του Αρχιεπισκόπου είναι ΑΣΤΟΧΗ, σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπου χριστιανοί και μουσουλμάνοι έλληνες πολίτες, δίνουν έναν κοινό αγώνα, ιδιαίτερα στη Θράκη, απέναντι τόσο στο φονικό ιό του κορονοϊού, στις καταστροφικές πλημμύρες, και στην επιχειρούμενη πολιτική επέκτασης του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών απο Ισλαμικές χώρες.
Ο κ. Ιερώνυμος, που προφανώς στην τοποθέτησή του για την ιστορική πορεία της Ελληνικής Εξεγέρσεως του 1821 κατά του Οθωμανικού ζυγού ήθελε να καταλήξει σε άλλο συμπέρασμα, κατέληξε να έχει φέρει απέναντί του, μία κοινωνία, την οποία οι δικοί του Ιεράρχες της Θράκης υπο την Πνευματική καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διατηρούν ισορροπίες και προωθούν την ειρηνική συνύπαρξη!
Το μόνο που απομένει στον Αρχιεπίσκοπο είναι να ανασκευάσει…