Νέα δυνατότητα διάγνωσης του Covid 19 με την πραγματοποίηση εκτεταμένων διαγνωστικών ελέγχων για την αντιμετώπιση της πανδημίας δίνουν rapid test αντιγόνου με δείγμα σάλιου που διατίθενται και στην Ελλάδα.

Τα νέα τεστ γίνονται με τη λήψη σάλιου και όχι με τη λήψη δειγμάτων από το φάρυγγα και τη μύτη είναι πιο οικονομικά, απλούστερα στην εκτέλεση, λιγότερο ενοχλητικά, με μικρότερο κίνδυνο επιμόλυνσης και ο χρόνος εκτέλεσης είναι σαφώς πιο γρήγορος, δηλαδή δίνουν άμεσα αποτελέσματα και ίσως αποδειχθούν η πιο δραστική άμεση λύση για μείωση της διάδοσης του COVID 19, πολλαπλασιάζοντας την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και περιορίζοντας άμεσα τα θετικά κρούσματα.

Ειδικότερα, το τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου με δείγμα σάλιου, δίνει αποτέλεσμα μέσα σε 15 λεπτά, με ευαισθησία 95%, δίνοντας νέα προοπτική στην έγκαιρη διάγνωση του Covid 19 και την ευκαιρία για εκτενή διενέργεια τεστ. Η ευκολία και αμεσότητα με το δείγμα σάλιου, αναμένεται να πολλαπλασιάσει την δυνατότητα διάγνωσης, ενώ το συγκεκριμένο τεστ είναι ιδανικό και για παιδιά.

Πως γίνεται το τεστ αντιγόνου με δείγμα σάλιου

Ο εξεταζόμενος εισάγει σάλιο σε δοκιμαστικό σωλήνα στον οποίο προστίθεται το ειδικό διάλυμα / αντιδραστήριο αναμειγνύοντας το. Στην συνέχεια λαμβάνονται τρεις σταγόνες από το μίγμα και τοποθετούνται στην ειδική κασετίνα διάγνωσης, αναμένοντας το αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών.

Μοριακά test και test ταχείας διάγνωσης

Στο ξεκίνημα της πανδημίας το μόνο αποδεκτό τεστ από τον ΠΟΥ ήταν το μοριακό PCR, που παραμένει να είναι ο χρυσός κανόνας για επιβεβαίωση των κρουσμάτων, ενώ πρόσφατα, όταν πιά δεν ήταν εφικτός ο έλεγχος της διάδοσης, έγινε αποδεκτό το τεστ διάγνωσης του αντιγόνου του COVID 19 το οποίο διαθέτει υψηλή αξιοπιστία, με την χρήση μέχρι σήμερα δειγματοληψίας ρινοφαρυγγικού δείγματος από εξειδικευμένο προσωπικό.

Το νέο τεστ αντιγόνου με δείγμα σάλιου δίνει την δυνατότητα εύκολης, πολλαπλής και γρήγορης διενέργειας τεστ για έγκαιρη απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και καλύτερο έλεγχο της πανδημία, συμβάλλοντας στην σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας στην οικονομία και στην κοινωνία.

Κλειδί στην αντιμετώπιση της πανδημίας η έγκαιρη διάγνωση και ιχνηλάτηση

Σύμφωνα με μελέτες, αν όλος ο κόσμος έκανε κατά μέσο όρο 2 τεστ τον μήνα θα μπορούσε να περιοριστεί η μεταδοτικότητα μέχρι και 70% με 80% σε μόλις ένα μήνα. Ο ερευνητής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ Στέφεν Κίσλερ ανέφερε ότι αυτό που θέλουμε να μάθουμε είναι εάν ένας ασθενής είναι μεταδοτικός, για να τον απομονώσουμε έγκαιρα και να μειώσουμε την μετάδοση στην κοινότητα και το τεστ αντιγόνων είναι το πιο ισχυρό και γρήγορο εργαλείο για να το αποδείξουμε.

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου και ειδικά τα νέα τεστ με δείγμα σάλιου τείνουν να αλλάξουν την δυνατότητα διάγνωσης του Covid-19 και αποτελούν την νέα στρατηγική για την έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων γιατί είναι γρήγορα και φθηνά ανιχνεύοντας τις αντιγόνες πρωτεΐνες που επιτρέπουν τον εντοπισμό θετικών περιπτώσεων.

Το βασικό πλεονέκτημα των rapid test έναντι των μοριακών τεστ, είναι ότι γνωρίζει άμεσα ο εξεταζόμενος αν είναι θετικός ή αρνητικός και αυτό μειώνει την μετάδοση κατά δύο μέρες, με την έγκαιρη καραντίνα. Παράλληλα η ιχνηλάτηση επαφών μπορεί να ξεκινήσει 2 ημέρες νωρίτερα. Το κλειδί στον έλεγχο της πανδημίας είναι η ταχύτερη ιχνηλάτηση, ο έγκαιρος εντοπισμός των επαφών και η απομόνωσή τους.

Τα διπλά τεστ αντιγόνου με επιλογή δείγματος σάλιου ή ρινοφαρυγγικό, διατίθεται από την εταιρεία Newpharm A.E. η οποία έχει εξασφαλίσει την αποκλειστική αντιπροσώπευση για Ελλάδα και Κύπρο.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΕΣΤ ΤΑΧΕΙΑΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ ΤΟΥ COVID 19 ΜΕ ΔΕΙΓΜΑ ΣΑΛΙΟΥ ή ΡΙΝΟΦΑΡΥΓΓΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ SURESCREEN

Το RAPID TEST ταχέως συστήματος (Point of Care) για αντιγόνο SARS-CoV-2 έχει τα εξής χαρακτηριστικά :
– Aνιχνεύει αντιγόνο του SARS-CoV-2
– Eκτελείται σε δείγμα σάλιου ή ρινοφαρυγγικά
-Έχει έγκριση CE-IVD
-Bγάζει αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών
-Περιέχει δείγματα θετικού και αρνητικού μάρτυρα
-‘Eχει κλινική ακρίβεια >98% για SARS-CoV-2 σε σύγκριση με μοριακό test αναφοράς.
-‘Eχει κλινική ευαισθησία >95% για SARS-CoV-2 σε σύγκριση με μοριακό test αναφοράς.
-Έχει κλινική ειδικότητα >99.9% για SARS-CoV-2
-Στις ενδείξεις αποτελέσματος υπάρχει ένδειξη εγκυρότητας (control) της εκτέλεσης της δοκιμασίας εκτός από την ένδειξη για θετικό αρνητικό
-Κατάλληλο για μακροχρόνια φύλαξη σε συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου (5 με 30 βαθμοί Κελσίου)
-Η εκτέλεση και ολοκλήρωση του τεστ γίνεται αποκλειστικά με εξοπλισμό που διατίθεται στο κιτ και γίνεται οπτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων χωρίς συνοδό εξοπλισμό
-Μπορούν να ληφθούν συγχρόνως και ανεξάρτητα πολλαπλά δείγματα διότι είναι εύκολο στην χρήση του από υγειονομικό προσωπικό (όπως ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό), στη λογική των Point of Care Tests.
-Όλα τα αναλώσιμα που απαιτούνται είναι μίας χρήσης και σε ατομική συσκευασία.

Η διαδικασία λήψης ρινοφαρυγγικού δείγματος που χρησιμοποιείται σήμερα είναι άβολη και δυσάρεστη, εμπεριέχοντας κίνδυνο μόλυνσης του επαγγελματία υγείας που παίρνει το δείγμα. Το άτομο που υποβάλλεται σε τεστ έχει συχνά αντανακλαστικά απόρριψης, με ακούσιο βήξιμο, φτέρνισμα ή ακόμη και φτύσιμο στον επαγγελματία υγείας που διενεργεί το τεστ ενώ παράλληλα είναι δύσκολο, αν όχι ανέφικτη η δειγματοληψία σε παιδιά.

Τα τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου γενικά, έχουν δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: είναι γρήγορα και είναι φθηνά.
Το Antigen SureScreen Test της SureScreen προσθέτει ένα ακόμη μοναδικό πλεονέκτημα, αφού μπορεί να πραγματοποιηθεί με σάλιο ,αποφεύγοντας δυσάρεστα ατυχήματα.

Το διπλό τεστ διάγνωσης Αντιγόνου του Covid 19 SureScreen (Σάλιο & Ρινοφαρυγγικό) διαθέτει Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση και έχει εξασφαλίσει τον κωδικό ΕΟΦ 2830000645875.

Τα διπλά τεστ αντιγόνου με επιλογή δείγματος σάλιου ή ρινοφαρυγγικό της Αγγλικής εταιρείας Surescreen διατίθεται στην Ελλάδα και Κύπρο από την εταιρεία Newpharm A.E.